Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IRS traži 28,9 milijardi dolara zaostalih poreza od Microsofta Istaknuto

IRS traži 28,9 milijardi dolara zaostalih poreza od Microsofta

Prema poreznom tijelu, Microsoft duguje Poreznoj upravi Sjedinjenih Američkih Država (IRS) 28,9 milijardi dolara za neplaćene poreze, a to ne uključuje kazne i kamate.

Tehnološki div je otkrio u prijavi Sekretarijatu za vrijednosne papire i burzovne komisije (SEC) da je primio niz Obavijesti o predloženim prilagodbama (NOPA) od strane IRS-a za porezne godine od 2004. do 2013. U svojoj prijavi navodi da već gotovo deset godina surađuje s IRS-om kako bi odgovorio na pitanja tog tijela o tome kako su raspodijelili svoje profite među različitim zemljama i jurisdikcijama, i ovo je agencijska odluka nakon dugotrajne istrage.

Točnije, IRS-ova revizija usredotočila se na praksu poznatu kao „transferna cijena“, koja omogućuje kompanijama legalnu raspodjelu profita i troškova između svojih operacija u različitim regijama. Microsoft je objasnio da mnoge velike multinacionalne korporacije koriste ovu shemu podjele troškova kako bi odražavale „globalnu prirodu svojeg poslovanja“. U njihovom slučaju, podružnice su dijelile troškove razvoja određenih intelektualnih vlasništava, što znači da su također imale pravo na pripadajuće profite. Kako napominje AP, kritičari regulacije tvrde da tvrtke često koriste ovu praksu kako bi smanjile poreze koje moraju platiti tako da prijavljuju manje profite u zemljama s visokim porezima, i obrnuto.

Microsoft je objasnio da su pitanja koja je postavila IRS relevantna samo za spomenute godine, jer je od tada promijenio svoju korporacijsku strukturu i prakse. Ipak, IRS vjeruje da Microsoft duguje 28,9 milijardi dolara neplaćenih poreza. Tehnološki div, kao što se i očekivalo, ne slaže se s tim i tvrdi da bi novi porezni zakoni mogli smanjiti iznos neplaćenih poreza iz ovog posebnog nadzora za 10 milijardi dolara. Na temelju svojeg plana akcije podijeljenog s SEC-om, tvrtka namjerava osporiti odluku koliko god je to moguće: Microsoft je rekao da će se žaliti unutar IRS-a, što obično traje godinama, i čak će „osporavati sva neriješena pitanja putem suda“ ako bude potrebno.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next