Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska dobila novi istraživački centar za robotiku Istaknuto

Bojan Jerbić i Andrej Plenković Bojan Jerbić i Andrej Plenković Miroslav Wranka

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FESB) otvoren je Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), jedna od rijetkih institucija te vrste u Europi.

CRTA je referentni centar za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije, sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnim iznosom od 36.994.416,32 kuna bespovratnih sredstava.
Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 37.954.365,00 kn. No, kako je CRTA preuzela i dobar dio onog što je na FESB-u bilo razvijeno i korišteno tijekom 16 godina otkako je taj projekt pokrenut, u oko 740 kvadratnih metara u istočnoj zgradi FESB-a sad je znanstvena oprema vrijedna oko 50 milijuna kuna.

CRTA će se baviti ponajprije istraživanjem i razvojem naprednih primjena robotike u industriji i medicini. Također će služiti za obrazovanje novih generacije stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju, putem novog FSB-ovog studija mehatronike i robotike za koji, kako je rekao dekan tog fakulteta Dubravko Majetić, vlada veliko zanimanje.

Cilj je okupiti istraživače iz cijele Europe

Cilj Centra je privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe, čemu će pomoći i to što je za potrebe razvoja medicinske robotike izgrađena potpuno opremljena operacijska dvorana koja omogućava provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA

CRTA će također služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Integrira laboratorije za industrijsku, medicinsku i humanoidnu robotiku, kao i praktikum za programiranje automata i moderne učionice. U sklopu laboratorija za medicinsku robotiku napravljena je vjerna kopija kirurške sale koja omogućava pretklinička ispitivanja robotskih primjena u medicini.

Centar je zamišljen kao regionalni centar koji će temeljem svoje infrastrukture i naprednih projekata primarno okupljati istraživače iz regije i cijele Europe na interdisciplinarnim projektima. Također će biti otvorena i za javnost, za učenike srednjih i osnovnih škola te za sve ostale koje zanimaju najnovije tehnologije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je važnost ulaganja u znanost koja je javno dobro i ključ za postizanje osobnog, društvenog i gospodarskog uspjeha. Istaknuo je važnost ulaganja u STEM kako bi naše gospodarstvo dobilo dodatan zamah i postalo konkurentnije.

"Uspjeh FSB-a dokazuje da Hrvatska ima sjajne znanstvenike i inovatore te da jako napredujemo na području inovacija, a uloga države je da podrži taj rast i razvoj pa je cilj do 2030. godine ulagati tri posto BDP-a u razvoj znanosti, obrazovanja i izvrsnosti", rekao je Plenković.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next