Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sprema se mega tehno IPO: Didi kreće po 100 mlrd. USD Istaknuto

Sprema se mega tehno IPO: Didi kreće po 100 mlrd. USD

Didi Chuxing, kineski servis za povezivanje vozača s putnicima, pokreće jednu od vjerojatno najvećih tehnoloških javnih ponuda dionica ove godine.

Ta je tvrtka tijekom prošle godine ostvarila 21,6 milijardi američkih dolara prihoda, dok je tijekom prethodnog tromjesječja zabilježila i 95 milijuna USD zarade uz prohode od 6,4 mlrd. USD. Nakon devet godina rada raspolažu s 15 milijuna godišnje aktivnih vozača i 493 milijuna godišnje aktivnih korisnika.

Američka tvrtka Uber drži 12,8 posto udjela u vlasništvu nakon što su im 2016. godine prodali svoje poslovanje na kineskom tržištu. Didi je prodao sve Uberove dionice koje je tom prilikom preuzeo krajem prošle godine. Fond Vision japanskog bankarskog diva SoftBank u posjedu je udjela od 21,5 posto.

Na krilima oporavka nakon pandemije

Tijekom 2019. i 2020. godine prihod Didija je pao za blizu deset posto nakon izbijanja epidemije (a potom i pandemije) koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Prihodi su neposredno prije toga rasli 11 posto u odnosu na 2018. godinu. U prvom ovogodišnjem kvartalu porasli su za 107 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ponajviše zahvaljujući oporavku gospodarstva.

Usporedbe radi, Uber je tijekom tog istog kvartala poslovao s gubitkom od 108 mil. USD, uz prihode od 2,9 mlrd USD. U 2020. su ukupno nagomilali 6,77 mlrd. USD gubitaka i ostvarili 11,14 mlrd. USD prihoda. Ipak, u Uberu očekuju kako će do kraja ove godine biti profitabilni zahvaljujući povećanoj potražnji uslijed postupnog ukidanja epidemioloških mjera.

Vrijednost Didija procijenjena je na 62 mlrd. USD nakon zadnje runde prikupljanja financija u kolovozu 2020., u kojoj su uz SoftBank također sudjelovali Alibaba i Tencent. U Bloombergu su prognozirali kako bi javna ponuda dionica mogla ciljati iznos od 100 mlrd. USD.

Za razliku od Ubera, pišeCNBC, u Didiju i dalje nastoje napraviti robotska autonomna vozila koja će koristiti kao taksiste. Nedavno su dobili dozvolu za njihovo testiranje u Pekingu. Uber je taj dio poslovanja prošlog prosinca prodao startupu Aurora Innovation.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next