Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Podignuta tužba protiv OpenAI - tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a Istaknuto

Podignuta tužba protiv OpenAI - tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a

Tvrdi se u tužbi koja traži status tužbe u korist oštećenih, da tvrtka OpenAI Inc., tvorac ChatGPT-a, krade „velike količine“ osobnih podataka kako bi trenirala svoje modele umjetne inteligencije u nemilosrdnoj potrazi za profitom, tvrdi grupa anonimnih pojedinaca.

OpenAI je prekršio zakone o privatnosti tako što je tajno prikupio 300 milijardi riječi s interneta, koristeći „knjige, članke, web stranice i objave - uključujući osobne informacije dobivene bez pristanka“, prema obuhvatnoj tužbi od 157 stranica. Tužba ne štedi riječi, optužujući tvrtku za rizik od "civilizacijskog kolapsa".

Tužitelji su opisani prema svojim zanimanjima ili interesima, ali su identificirani samo inicijalima iz straha od osvete, izjavila je tvrtka Clarkson Law Firm u tužbi podnesenoj u srijedu pred saveznim sudom u San Franciscu. Navode moguću štetu od 3 milijarde dolara, temeljenu na kategoriji oštećenih pojedinaca koje procjenjuju u milijunima.

„Drugačiji pristup: krađa“

„Unatoč uspostavljenim protokolima za kupnju i korištenje osobnih informacija, tuženici su poduzeli drugačiji pristup: krađu“, tvrde oni. Program popularnog chatbota tvrtke ChatGPT i drugi proizvodi trenirani su na privatnim informacijama preuzetim od stotina milijuna korisnika interneta, uključujući djecu, bez njihove dozvole.

Microsoft Corp., koji planira uložiti navodnih 13 milijardi dolara u OpenAI, također je imenovan kao tuženik.

Glasnogovornici OpenAI-ja i Microsofta još nisu komentirali tužbu.

ChatGPT i druge generativne AI aplikacije pobudile su velik interes zbog obećanja tehnologije, ali su istovremeno izazvale buru rasprava o privatnosti i dezinformacijama. Kongres raspravlja o potencijalu i opasnostima AI-a, s obzirom na to da ovi proizvodi postavljaju pitanja o budućnosti kreativnih industrija i sposobnosti razlikovanja činjenica od fikcije. Sam izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, je u svjedočenju na Capitol Hillu prošlog mjeseca pozvao na regulaciju AI-ja. No, tužba se usredotočuje na to kako je OpenAI u početku došao do srži svojih proizvoda.

OpenAI, koji je na čelu procvata industrije, optužen je u tužbi za provođenje ogromne tajne operacije skupljanja podataka s weba, kršenje ugovora o uvjetima korištenja te državnih i saveznih zakona o privatnosti i vlasništvu. Jedan od navedenih zakona je Zakon o računalnoj prijevari i zloupotrebi, federalni zakon protiv hakiranja koji je već bio spominjan u sporovima vezanim uz skupljanje podataka. Tužba također uključuje tvrdnje o povredi privatnosti, krađi, nepravednom stjecanju imovine te kršenju Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Tužitelji tvrde da OpenAI nezakonito prisvaja osobne podatke u ogromnim razmjerima kako bi pobijedio u „natjecanju umjetne inteligencije“, pristupajući privatnim informacijama iz interakcija pojedinaca s njihovim proizvodima i aplikacija koje su integrirale ChatGPT. Takve integracije omogućuju tvrtki da prikuplja slikovne i lokacijske podatke sa Snapchata, glazbene preferencije na Spotifyju, financijske informacije sa Stripea te privatne razgovore na platformama Slack i Microsoft Teams, navodi se u tužbi.

Tužitelji tvrde da je OpenAI, s ciljem ostvarivanja profita, napustio svoje izvorno načelo napredovanja umjetne inteligencije „na način koji najvjerojatnije koristi cijelom čovječanstvu“. Tužba predviđa očekivan prihod od 200 milijuna dolara za ChatGPT u 2023. godini.

Dok traže zastupanje ogromne skupine navodno oštećenih pojedinaca i traže novčanu odštetu koja će se odrediti na suđenju, tužitelji također traže privremeno zamrzavanje komercijalnog pristupa i daljnjeg razvoja OpenAI-jevih proizvoda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next