Biz Tech web portal powered by vidi logo2

MS Energy namjerava udvostručiti proizvodnju e-bicikala Istaknuto

Jasna Pulić (MS Energy) Jasna Pulić (MS Energy)

MS Energy želi sa svojim e-biciklima snažnije ući na zapadnoeuropska tržišta, ponajprije njemačko.

IT Biz Crunch je bio među medijima koji su dobili priliku posjetiti novi pogon za sastavljanje električnih bicikala domaće tvrtke MS Energy u Rugvici pored Zagreba.

Brend MS Energy na hrvatskom je tržištu prisutan od 2019. godine. Pod njime nastaju e-bicikli u tri glavne kategorije: gradski, brdski i trekking bicikli. U Hrvatskoj su ih tijekom 2022. godine prodali 1.700.

Izrada bicikala u novom pogonu je organizirana korištenjem lean pristupa, prema standardima just-in-time proizvodnje kakvu su popularizirale japanske tvrtke poput Toyote.

Podijeljena je na ukupno do 18 mogućih modula, iako ih se za proizvodnju konkretnog bicikla obično koristi manje. Jedan modul, primjerice, može biti postavljanje kočnica, ugradnja baterije i tome slično.

Istu je proizvodnu liniju moguće koristiti za proizvodnju različitih modela, uz promjenu korištenih komponenti i modula.

Svaki modul traje dvije i pol do tri minute. Bicikl na kraju biva testiran i poslan u skladište ako je ispravan, odnosno na doradu ako nešto nije kako bi trebalo biti. Dnevno tako nastaje 130 do 140 novih e-bicikala.

Priprema za skaliranje za velika tržišta

U radionici nikad nema više dijelova i komponenti nego što je potrebno za dnevnu proizvodnju. Na sastavljanju radi osam stalno zaposlenih i 14 do 16 studenata.


IMG 20230404 102538                                                                                               Mislav Belavić (sredina)

Voditelj proizvodnje MS Energy Mislav Belavić - koji je u osmišljavanje i pokretanje proizvodnje ugradio višegodišnje iskustvo stečeno u Hondi - tvrdi kako je reorganizacija proizvodnje donijela ne samo jednoobrazan proizvod, već i prepolovila potrebu za popravkom i doradama.

Na ovaj način u MS Energyju očekuju kako će udvostručiti proizvodnju e-bicikala u 2022. godini (10 tisuća primjeraka) i s vremenom ju dodatno skalirali kako bi pojačali prisutnost na zapadnoeuropskim tržištima, moguće i uz pomoć automatizacije dijela procesa.

Primarni cilj im je Njemačka, gdje je prodano dva od pet milijuna e-bicikala koji su tijekom prošle godine našli nove vlasnike u Europskoj uniji. U MS Energyju se na tim tržištima namjeravaju se nametnuti nižom cijenom, što djelomično mogu zahvaliti i ranije spomenutoj optimizaciji proizvodnje.

Osim biciklističkih entuzijasta, očekuju kako će im među većim naručiteljima biti i dostavni servisi poput Glova i Wolta.

Na žalost, praktično sve što se ugrađuje u bicikle stiže iz inozemstva, što od poznatih brendova kao što su LG, Samsung i Shimano, što od manje poznatih dobavljača.

No, moglo bi se dogoditi kako će pojedine komponente - poput, primjerice, rame - uskoro biti nabavljane i na domaćem tržištu.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next