Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Urušavanje banke za financiranje startupa potresa financijski svijet Istaknuto

Urušavanje banke za financiranje startupa potresa financijski svijet

Grupacija SVB Financial, fokusirana na financiranje startupa, postala je najvećom bankom koja je propala od financijske krize 2008. godine.

Regulatorna agencija američke savezne države Kalifornije zatvorila je tu banku, koja je poslovala pod nazivom Silicon Valley Bank, i ovlastila Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) za upravljanje njenom imovinom.

Tijekom ponedjeljka, 13. ožujka, glavni ured i sve podružnice SVB-a trebale bi ponovno biti otvorene, kada bi trebali biti dostupni i svi osigurani depoziti.

Ali, 89 posto depozita vrijednih 175 mlrd. USD nisu bili osigurani krajem 2022. godine, pa je njihova budućnost neizvjesna, piše Reuters.

Kobna korekcija kamatnih stopa

Američke vlasti poduzele su niz žurnih mjera kako bi održale povjerenje u bankovni sustav.

Između ostalog, uspostavljena je nova mogućnost pristupa sredstvima za hitne slučajeve, a američka središnja banka Federal Reserve je također olakšala pristup interventnim zajmovima.

Još krajem 2022. godine SVB je bila 16. po veličini banka u Sjedinjenim Državama, s imovinom vrijednom oko 209 mlrd. USD.

Razlozi njenog iznenadnog urušavanja zasad još nisu posve razjašnjeni, ali čini se kako je ključnu ulogu igrala agresivna politika kamatnih stopa američke središnje banke Fed tijekom protekle godine, uvedena radi suzbijanja inflacije.

Točnije, naglo povećanje tih stopa dovelo je SVB u financijski neodrživu poziciju.

Nastojeći prikupiti kapital kako bi podmirila sve intenzivnije zahtjeve za povlačenjem depozita, izgubila je 1,8 mlrd. USD na obveznicama američkog Ministarstva financija, čija je vrijednost naglo pala nakon povećanja kamatnih stopa.

Zadnja banka te veličine koja je propala bila je Washington Mutual, što je za posljedicu imalo financijsku krizu i postrožavanje pravila vezanih za financijsko poslovanje u SAD-u i diljem svijeta.

Regulatori su također na brzinu zatvorili i njujoršku banku Signature, koja se tijekom zadnjih dana našla pod povećanim pritiskom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next