Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Javna ponuda dionica je uspješna, Porsche vrijedi oko 75 mlrd. € Istaknuto

Javna ponuda dionica je uspješna, Porsche vrijedi oko 75 mlrd. €

Vrijednost dionica Porschea porasla je nakon što se njima počelo trgovati po okončanju jedne od najvećih javnih ponuda dionica u Europi ikad.

Dosegnule su vrijednost od 84 eura, nakon što im je cijena tijekom IPO-a bila postavljena na 82,5 eura, što je bio maksimalni iznos predviđenog raspona. Tržišna kapitalizacija Porschea time je došla na razinu od oko 75 milijardi eura.

Bila je to najveća javna ponuda dionica u Njemačkoj od 1996. godine, kad je na burzi kapitala bio izlistan Deutsche Telekom.

Financijska injekcija za razvoj

Volkswagen, u čijem je Porsche vlasništvu, ponudio je 911 milijuna dionica, referencirajući se na poznati model luksuznog sportskog automobila tog proizvođača. Sam Volkswagen vrijedi oko 84 mlrd. eura.

Automobilska industrija i dalje se hrve s posljedicama rata u Ukrajini. Procjene vrijednosti drugih proizvođača luksuznih vozila - među kojima su Aston Martin, Ferrari, BMW i Mercedes Benz - pale su tijekom zadnjih nekoliko mjeseci. Također, strahuje se od globalne recesije zbog rastuće inflacije i kamatnih stopa.

Usprkos izazovnim makroekonomskim uvjetima, javna ponuda dionica prošla je dobro zbog toga što Porsche financijski dobro stoji i ima uvjerljivu strategiju budućeg razvoja, piše CNBC.

U Volkswagenu su bili uvjereni kako će ulagači upravo zbog tih nepovoljnih okolnosti pohrliti investirati u stabilan i profitabilan biznis poput Porscheovog. I prije no što je trgovanje počelo stanje stvari je izgledalo dobro za Porsche. Ključni investitori već su se bili obvezali preuzeti oko 40 posto ponuđenih dionica.

Izlistavanje na Frankfurtskoj burzi Porscheu bi trebalo donijeti 19,5 mlrd. eura, što će ponajviše iskoristiti za razvoj električnih vozila.

Tvrtke u Europi su do 27. rujna prikupile investicije vrijedne 44 mlrd. USD, od čega je tek 4,5 mlrd. USD pristiglo od javnih ponuda dionica, piše Reuters.


Porsche je također među investitorima u Rimac Automobile (točnije, Rimac Technology).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next