Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bolt nadomak profitabilnosti, želi u javnu ponudu dionica 2025. Istaknuto

Bolt nadomak profitabilnosti, želi u javnu ponudu dionica 2025.

Estonski startup za usluge prijevoza i dostavu hrane Bolt očekuje kako će postati profitabilan u sljedećih 12 mjeseci i biti spreman za inicijalnu javnu ponudu 2025. godine.

Vrijednost Bolta, jednog od Uberovih najvećih tržišnih suparnika, bila je procijenjena na više od osam milijardi američkih dolara kada je u siječnju prošle godine prikupila 628 milijuna eura od investitora.

"Očekujemo da ćemo biti prva europska platforma za mobilnost koja će biti potpuno profitabilna u sljedećih 12 mjeseci", rekao je glavni izvršni direktor Bolta Markus Villig, koji inače nema vozačku dozvolu.

Uber također očekuje kako će tijekom ove godine postati profitabilan na razini operativnih prihoda.

Fokus na Afriku

Bolt ne planira prikupiti kapital kroz drugi krug financiranja, već će se umjesto toga pripremiti za javnu ponudu dionica i biti izlistan na tržištu kapitala tijekom 2025. godine. Kad točno će se to dogoditi, ovisit će ponajviše o tržišnim uvjetima u to vrijeme.

Startup - koji također nudi najam električnih romobila, dijeljenje automobila i uslugu dostave namirnica - fokusiran je na Afriku, gdje je 50 milijuna od ukupno 150 milijuna njegovih korisnika. "Od svih afričkih zemalja, do sada smo pokrenuli samo njih sedam. Tijekom sljedećih 10 godina Afrika ostaje velika prilika za nas," rekao je Villig.

Također razmatraju kako popraviti stanje plaćanja u Africi, gdje je vjerojatnije da će ljudi imati mobilni telefon nego bankovni račun.

Bolt nije objavio svoje prihode. Prema Viligovim riječima, svake godine obave transakcije u jednoznamenkastim iznosima milijardi USD.

Uz to, očekuje kako će poslovanje trgovine mješovitom robom dosegnuti pozitivnu nulu ili postati profitabilno za dvije ili tri godine, piše Reuters.

Prijevoz je najveći Boltov posao. Naplaćuje proviziju između 20 i 23 posto cijene vožnje, koja može ići i do 10 posto ako se vozači odluče na promociju kao što je stavljanje Boltove naljepnice na svoje automobile.

"Naša filozofija nije uvijek biti najjeftiniji vozač. Pogrešno je fokusirati se samo na najniže cijene. Možete završiti s vrlo lošom dostupnošću automobila jer vozači neće biti zadovoljni", istaknuo je Villig.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next