Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europljani bi mogli lakše do naknade za štetu koju počini umjetna inteligencija Istaknuto

Europljani bi mogli lakše do naknade za štetu koju počini umjetna inteligencija

Pojedinci i tvrtke koji pretrpe štetu uslijed djelovanja bespilotnih letjelica, robota i drugih proizvoda ili usluga opremljenih softverom s umjetnom inteligencijom trebali bi u Europi moći lakše podnijeti tužbu kako bi dobili odštetu.

Cilj je Direktive o odgovornosti umjetne inteligencije, koju je najavila Europska komisija, uvođenje reda u sve veći broj proizvoda i usluga koji se koriste umjetnom inteligencijom na ovaj ili onaj način. Također je namjera uspostaviti jedinstven regulatorni okvir za svih 27 država članica Europske unije.

Prijedlog direktive predviđa mogućnost traženja naknade za štetu nanesenu životu, zdravlju, imovini i privatnosti, do koje je došlo uslijed pogreške ili propusta pružatelja usluga, developera ili korisnika umjetne inteligencije. Uz to, odštetu će biti moguće tražiti i ako je netko bio diskriminiran tijekom postupka zapošljavanja koji koristi umjetnu inteligenciju.

Obuhvaćeni i proizvođači izvan EU

Žrtve će trebati tek dokazati kako se proizvođač ili korisnik nisu pridržavali određenih zahtjeva, zbog čega je došlo do nanošenja štete.

Moći će zatražiti sudski nalog kako bi tvrtke i dobavljače prisilili na dostavu informacija o visoko rizičnim sustavima s umjetnom inteligencijom, kako bi mogli ustanoviti tko je odgovorna osoba i što je pošlo po krivu.

Bit će također proširena o Direktiva o odgovornosti za proizvod, koja određuje raspon odgovornosti proizvođača za neispravne proizvode, u rasponu od pametne tehnologije do lijekova.

Tužbu za naknadu štete bit će moguće podnijeti i u situacijama kad zbog softverskih nadogradnji uređaji iz kategorije pametnog doma postanu nesigurni ili kad proizvođači ne zakrpaju sigurnosne propuste nakon što im se skrene pozornost na njih.

Ako je riječ o proizvođačima sa sjedištem izvan Unije, bit će moguće podnijeti tužbe protiv njihovih predstavnika u EU.

Kako bi stupila na snagu, Direktivu o odgovornosti umjetne inteligencije trebaju prihvatiti parlamenti država članica Unije i Europski parlament, piše Reuters.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next