Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Domaći softveraši razvili interaktivni simulator kibernetičkih napada Istaknuto

Zdenko Ćorić i Goran Polonji (Utilis) Zdenko Ćorić i Goran Polonji (Utilis)

Softverska tvrtka Utilis je, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, razvila Cyber Conflict Simulator (CCS), napredni interaktivni simulator kibernetičkih napada.

Funkcionalni pokazni prototip rezultat je trogodišnjeg istraživačkog projekta vrijednog 4,1 milijun kuna, većinski financiranog sredstvima Europske unije.Nastao je kao odgovor na potrebe pripreme za obranu od kibernetičkih napada tvrtki i organizacija te za postizanje usklađenosti sa zakonima i regulativama (uključivo sa Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga te EU NIS i NIS2 direktivama).

CCS je djelo domaćih stručnjaka, odnosno Utilisove suradnje s FER-om. U istraživanju i razvoju su sudjelovali doc. dr. Stjepan Groš, doc.dr. Ante Đerek i tim znanstvenih novaka.

Primarno namijenjen bankama, energetskim sustavima...

Sustav omogućava definiranje virtualnog kibernetičkog okruženja sastavljenog od različitih objekata. Okruženje predstavlja tvrtke i institucije, njihovu infrastrukturu (mrežnu opremu, servere, računala, softver…), poslovni servise i proizvodne kapacitete te ljudi koji rade u njima.

Prijetnju predstavljaju različiti napadači - države, kriminalne skupine ili pojedinci - svaka s različitim resursima na raspolaganju, što utječe na samu simulaciju napada. Nastalu štetu moguće je izraziti financijskim pokazateljima, nedostupnošću resursa, nemogućnošću pružanja usluga, gubitkom povjerenja i drugim parametrima.

Radom na CCS-u vježbenici stječu korisna iskustva u realističnom okruženju, pri čemu njihove tehničke vještine nisu presudne. Moguća je suradnja više skupina vježbenika koje sudjeluju u različitim ulogama (primjerice, ICT skupina i menadžerska skupina).

Sve potrebno za provođenje vježbe može pripremiti tim stručnjaka Utilisa i FER-a, a organizacija koja će vježbu provoditi može definirati razinu vlastitog angažmana.

Utilis FHD


"Kao primarne korisnike vidimo tvrtke i institucije koje se najčešće mete napada, primjerice banke i druge financijske institucije, tvrtke koje u poslovanju koriste IT sustave, operatere ključnih usluga na kritičnoj infrastrukturi poput energetike, prometa i zdravstva, državnu upravu i vojsku", rekao je Zdenko Ćorić, voditelj projekta.

Također je namijenjen osobama zaduženima za upravljanje kibernetičkim incidentima u gospodarstvu, javnom i vojnom sektoru. Trebao bi značajno sniziti troškove i uvelike ubrzati obuku osoba nadležnih za suzbijanje kibernetičkih iincidenata.

U planu i razvoj komercijalnog proizvoda

Dosadašnje ulaganje u ovaj istraživačko-razvojni projekt je 4.121.758,70 kuna. 80 posto tog iznosa pristiglo je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), dok je Utilis uložio znanje i 20 posto sredstava.

U idućoj fazi u planu je razvoj komercijalnog proizvoda namijenjenog međunarodnom tržištu pa će svoj tim proširiti zapošljavanjem novih stručnjaka. Vjeruju kako će implementacija CCS-a dovesti do povećanja broja zaposlenih u konzultantskim tvrtkama koje će sudjelovati u implementaciji ili koristiti sustav za provedbu vježbi, kao i razvoj vlastitih usluga temeljem CCS-ovih značajki i mogućnosti.

"Za Hrvatsku je ovaj projekt dodatno značajan jer stvara temelj za daljnji razvoj i zapošljavanje stručnjaka u industriji s visokom dodanom vrijednošću", rekao je Goran Polonji, tehnički direktor projekta.

Iz Utilisa pozivaju sve tvrtke i organizacije zainteresirane za testiranje CCS-om da im se jave.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next