Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija jača pritisak na Apple zbog suzbijanja konkurencije Istaknuto

Europska unija jača pritisak na Apple zbog suzbijanja konkurencije

Apple bi mogao pod pritiskom europskih regulatora biti prisiljen poveću globu i omogućiti prisgtup mobilnom sustavu plaćanja konkurenciji.

Europska komisija poslala je Appleu popis prigovora kojim je opisano na koje sve načine div iz Cupertina zlorabi svoj dominantni tržišni položaj kad je riječ o digitalnim novčanicima za uređaje s operativnim sustavom iOS.

To je drugi set europskih optužbi na račun Applea u zadnjih godinu dana. Prvi je odaslan nakon prigovora tvrtke Spotify zbog ugrožavanja konkurencije na tržištu streaminga glazbe.

Globa do 36,6 mlrd. USD

Kako je navela Komisija, Apple se bavi suzbijanjem konkurencije od 2015. godine, kada su pokrenuli servis Pay.

"Postoje indikacije kako je Apple ograničio pristup ključnim tehnologijama nužnim ra razvoj konkurentskih rješenja za digitalne novčanike na njihovim uređajima", navela je u priopćenju za javnost europska šefica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. Dodala je kako se Apple ne može skrivati iza zabrinutosti o zaštiti privatnosti i sigurnosti korisnika jer za to nema temelja.

Zbog toga bi Europska unija mogla Appleu naplatiti globu u iznosu do deset posto godišnjeg prometa, što bi bilo 36,6 milijardi američkih dolara temeljem prihoda ostvarenih tijekom 2021. godine.

Doduše, globe te vrste rijetko kad bivaju odrezane u maksimalnom iznosu, piše Reuters. Apple Pay u Europi koristi više od 2.500 banaka.

U Appleu tvrde kako je Pay tek jedna od brojnih mogućnosti plaćanja dostupnih potrošačima u Europskoj uniji i kako su osigurali ravnopravan pristup NFC-u. Nastavit će pregovarati s Komisijom. Mogu zatražiti svjedočenje iza zatvorenih vrata kako bi se obranili, kao i poslati odgovor u pisanom obliku prije no što Komisija objavi odluku, što bi moglo potrajati godinu dana i više.

Unija bi trebala tijekom iduće godine uvesti Zakon o digitalnim tržištima, koji će prisiliti Apple na otvaranje svog trenutno zatvorenog eko-sustava ili plaćati globe.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next