Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Span za 37,3 milijuna kuna preuzima Ekobit Istaknuto

Goran Glišić i Nikola Dujmović Goran Glišić i Nikola Dujmović

Span je preuzeo društvo Ekobit u transakciji vrijednoj 37.389.637,59 kuna. Dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima društva Ekobit u 2022. godini, podložan je usklađenju.

Prema odluci dosadašnjih vlasnika društva Ekobit, dio cijene u iznosu od 3.266.496 kuna bit će plaćen dionicama Spana u svrhu ispunjenja plana dodjele dionica radnicima Ekobita.

Ekobit je tvrtka specijalizirana za razvoj softvera i softverskih rješenja, a u Spanu su zainteresirani i za njihovo intelektualno vlasništvo.

Na tržištu nude dva proizvoda: rješenje BizDataX masking koje služi dobivanju testnih baza produkcijske kvalitete uz zaštitu osjetljivih podataka osoba poštujući odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i i BizDataX subsetting, koji omogućava stvaranje manjih testnih baza izborom relevantnog podskupa produkcijskih podataka.

Širenje na zapadna tržišta

Preuzimanjem Ekobita Span namjerava proširiti svoje poslovanje u inozemstvu, s posebnim naglaskom na regiju koja obuhvaća Austriju, Njemačku i Švicarsku.

Širenje poslovanja na nova tržišta bio je jedan od glavnih ciljeva Spana tijekom prošlogodišnje javne ponude dionica, kojom su prikupili više od 100 mil. kn i bili uvršteni u kotaciju Zagrebačke burze.

Span je prije par tjedana objavio poslovne rezultate za 2021. godinu, prema kojima su prihodi rasli za 26 posto u odnosu na godinu prije i dosegnuli 767,3 mil. kn.

Ali, nešto više od petine Spanovih prihoda došlo je iz Ukrajine, koju je u veljači napala Rusija. Span je u Ukrajini imao ured s oko 30 zaposlenih. Iz te su tvrtke bili objavili kako planiraju zbrinuti radnike koji odluče napustiti Ukrajinu.

Ekobit će sklopu grupacije Span nastaviti poslovati kao samostalan poslovni subjekt. U uredima u Zagrebu i Varaždinu imaju oko 70 zaposlenih. Više od 70 posto prihoda ostvaruju na zapadnoeuropskom tržištu. Među ključne Ekobitove klijente spadaju tvrtke Sauter (Švicarska), Rods&Cones (Nizozemska/Belgija), Aucxis (Belgija), Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Pošta Slovenije, Nets/Nexi.

Obje tvrtke će nakon transakcije proširiti portfelj svojih usluga i korisničke baze pa će postojećim i budućim korisnicima nuditi više rješenja i usluga.

"Ekobit i Span u potpunosti su komplementarni, radimo na istim tehnologijama pa udruživanje znanja i iskustva donosi korist za sve. ", rekao je osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

"Pridruživanje Spanu gledamo kao priliku za novu dimenziju u razvoju poslovanja. S obzirom na naše bogato iskustvo u izradi softverskih rješenja siguran sam da će ova akvizicija zbog sinergijskog učinka koje donosi dati snažan pečat i otvoriti neke nove prilike u daljnjem poslovanju Grupe", rekao je predsjednik uprave Ekobita Goran Glišić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next