Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Korak smo bliže nuklearnoj fuziji kao izvoru energije Istaknuto

Korak smo bliže nuklearnoj fuziji kao izvoru energije

Znanstvenici su u Velikoj Britaniji uspjeli više nego dvostruko nadmašiti dosadašnji rekord pokretanja i održavanja nuklearne fuzije.

Taj proces spaja dva ili više atoma u jedan veći, pri čemu nastaje ogromna količina toplinske energije. Zahvaljujući njemu Sunce i druge zvijezde su sjajne i emitiraju toliko energije.

Nuklearnu energiju danas dobivamo fisijom, postupkom cijepanja atoma pri kojem nastaje otpad koji ostaje radioaktivan desecima tisuća godina. Elektrane u kojima se to obavlja također su rizik u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, kao što se dogodilo s nuklearnim postrojenjem u Fukušimi u Japanu, koje je nakon razornog potresa pogodio plimni val cunami.

Fuzija može producirati malo otada i traži tek male količine goriva kojeg ima u obilju u prirodi. Zbog toga je privlačna kao moguća alternativa fosilnim gorivima.

Priprema za ITER

U tokamaku, stroju nalik krafni smještenom u postrojenju nadomak engleskog sela Culham u blizini Oxforda, znanstvenici su 21. prosinca 2021. godine uspjeli proizvesti rekordnih 59 megadžula održane energije tijekom pet sekundi. Ta je količina energije dovoljna za napajanje jednog kućanstva tijekom jednog dana.

Nakon pet sekundi eksperiment je morao biti prekinut jer su se magneti počeli pregrijavati. Naime, magnetna polja koristi se kako bi pod kontrolom bile zadržane iznimno visoke temperature koje nastaju pri fuziji (do 150 milijuna Celzijusovih stupnjeva, odnosno deset puta toplije od središta Sunca).

Konzorcij EUROfusion je pritom po prvi put dokazao kako je moguće koristiti mješavinu goriva kakva je planirana za buduće fuzijske elektrane. Korišteni su deuterij i tritij, izotopi vodika koje je moguće pronaći u morskoj vodi.

Taj se konzorcij sastoji od 4800 stručnjaka, studenata i drugog osoblja iz raznih dijelova Europe. Na razvoju tokamaka nazvanog Joint European Torus (JET) radi u suradnji s UK Atomic Energy Authority, uz sufinanciranje Europske komisije.

Zbog ekstremno visokih temperatura ovo će vjerojatno biti zadnji eksperiment za JET. No, dobiveni rezultati će biti korisni za ITER, fuzijski megaprojekt na jugu Francuske u kojem sudjeluju Europska unija, Indija, Kina, Japan, Južna Koreja, Rusija i Sjedinjene Države.

Trenutno je dovršen na oko 80 posto. Trebao bi s nuklearnom fuzijom početi tijekom 2025. ili 2026. godine i proizvoditi 500 megawata energije od 50 MW goriva, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next