Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Toshiba bilježi 6 milijardi dolara gubitka, predsjednik uprave daje ostavku Istaknuto

Toshiba bilježi 6 milijardi dolara gubitka, predsjednik uprave daje ostavku

Shigenori Shiga, predsjednik uprave japanskog tehnološkog giganta Toshibe daje ostavku nakon objave gubitka od 6,3 milijardi američkih dolara iz Toshibine podružnice Westinghouse, američke tvrtke za nuklearnu energiju, kojom je nekada također predsjedao Shiga. Radi se o gubitku koji bi mogao štetiti i ostalim odjelima kompanije.

Shiga napušta upravu, ali ostaje u kompaniji u izvršnim funkcijama, no to je možda tek početak nevolja u Toshibi. Kompanija je u utorak kasnila s kvartalnim financijskim izvješćem na tokijskoj burzi i zatražila mjesec dana produženog roka. Toshiba je zabrinuta da bi gubitak iz američke nuklearne podružnice mogao dodatno rasti, zbog čega bi se mogla naći prisiljena prodati preko 20% svog renomiranog memorijskog odjela, da bi uopće mogla nastaviti poslovati, a možda će morati posegnuti i u vlastitu proizvodnju PC-a. Sve je to dovelo i do 20% pada vrijednosti Toshibinih dionica.

Srž problema je, smatraju u Toshibi, u Westinghouseovoj akviziciji građevinske tvrtke CB&I Stone & Webster. Time je Toshiba i opravdala zahtjev za produženim rokom na tokijskoj burzi, da bi njihovi odvjetnici imali vremena podrobnije istražiti slučaj i sve za njega vezane okolnosti.

Među glavnim uzrocima gubitaka u Westinghouseu navode se i projekti dviju nuklearnih elektrana u SAD-u, čija izgradnja kasni već preko tri godine, a potrošila je već milijarde dolara više od planiranog budžeta.

Izvor: The Register

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next