Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zbog sigurnosnog incidenta kompromitirani su podaci tisuća korisnika A1 Hrvatska Istaknuto

Zbog sigurnosnog incidenta kompromitirani su podaci tisuća korisnika A1 Hrvatska

Iz tvrtke A1 Hrvatska priopćili su kako je došlo do sigurnosnog incidenta povezanog s jednom od baza korisničkih podataka, kojim je kompromitiran dio osobnih podataka dijela korisnika njihovih usluga.

"Intenzivno se radi na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz sigurnosni incident te je do sada računalnom forenzikom utvrđeno da su potencijalno kompromitirani podaci manje od 10 posto korisnika A1.

Izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona. Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. Sve korisnike čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani ćemo izravno obavijestiti", navedeno je u priopćenju te tvrtke.

Sto tisuća pogođenih korisnika?

Kako nije precizirano o korisnicima kojih usluga se radi teško je procijeniti koliko bi ih moglo biti pogođeno ovim incidentom.

Uzme li se u obzir kako su početkom 2020. godine držali udio od 34,7 posto od ukupno 4.359.507 korisnika mobitela, koliko ih je tada bilo u Hrvatskoj, čak i konzervativna procjena bi se trebala kretati oko stotinjak tisuća korisnika.

Naime, A1 je nedavno objavio kako je broj njihovih mobilnih korisnika u 2021. bio porastao za 2,8 posto, dok je ukupni broj linija fiksne telefonije porastao za 2,1 posto (ponajprije zbog rasta širokopojasnih linija za 6,6 posto). Iz te su tvrtke istom prilikom bili najavili kako tijekom ove godine namjeravaju dosegnuti brojku od 600 tisuća kućanstava sa širokopojasnim pristupom u desetak gradova. U iduće dvije godine taj bi broj trebao premašiti 800 tisuća kućanstava.

Kad je riječ o aktualnom incidentu, u A1 Hrvatska su istaknuli kako su odmah po prvim znakovima sumnje na nedopušteni pristup korisničkoj bazi odmah onemogućili daljnji neovlašteni pristup i poduzeli dodatne mjere zaštite. Također su odmah podnijeli kaznenu prijavu Policijskoj upravi zagrebačkoj i uključili informacijske stručnjake uključene u otkrivanje počinitelja kaznenog djela.

O incidentu su, dodali su, informirali i nadležne institucije - Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP), s kojima intenzivno surađuju.

A1 Hrvatska će pravovremeno obavještavati korisnike o daljnjem postupanju vezano uz ovaj događaj. Tvrde kako ponavljanje ovakvog sigurnosnog incidenta nije moguće te kako nije imalo, niti će imati utjecaja na pružanje usluga korisnicima.

Dodatne informacije moguće je potražiti na besplatnom telefonu 0800900830 i e-mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next