Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta opet prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Europe Istaknuto

Meta opet prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Europe

Facebook i Instagram bi mogli prestati biti dostupni građanima Europske unije ako EU nastavi priječiti prijenos korisničkih podataka izvan svoje jurisdikcije.

Nekoliko prilično bombastičnih rečenica duboko je zakopano u akutalnom izvješću američkom regulatornom tijelu Securities and Exchange Commission tvrtke Meta Platforms.

Navedeno je, naime, kako bi ta tvrtka mogla u potpunosti obustaviti djelovanje Facebooka i Instagrama u Europi ako Europska unija nastavi onemogućavati povlačenje podataka Europljana na njihove web poslužitelje u Sjedinjenim Državama.

Za Metu je mogućnost prebacivanja između država i obrade korisničkih podataka ključna, kako na operativnoj razini tako i za ciljano oglašavanje, od kojeg ostvaruju veliki dio prihoda. Europski zakoni priječe korištenje takvih podataka na području izvan jurisdikcije EU, a Meta nije uspjela postići nove dogovore o dijeljenju podataka. Stoga prijete povlačenjem Facebooka i Instagrama sa Starog kontinenta.

U toj se tvrtci nadaju kako će tijekom ove godine uspjeti postići dogovore koji će im omogućiti nastavak rada na području EU. Ipak, ako se to ne dogodi Facebook i Instagram bi mogli prestati biti dostupni, piše Mashable.

Nije ovo prvi put kako se ta prijetnja pojavila. O sličnim je potezima bilo govora još 2019. godine, da bi ju se ponovno spominjalo u rujnu 2020. godine. Doduše, već su do kraja istog tog mjeseca požurili demantirati moguće povlačenje.

Već poznat blef?

Je li prijetnja ovog puta ozbiljna? Ili u Meti pokušavaju podići paniku kako bi svoju pregovaračku poziciju učinili što povoljnijom?

Korisnički podaci doista su ključni za poslovanje Facebooka i Instagrama. Nema dvojbe kako poslovni model obje aplikacije u ogromnoj mjeri ovisi o njima. Onemogući li ih EU u ciljanom oglašavanju to će, objektivno, stvoriti nemale probleme.

S druge strane, nestanak te dvije platforme doveo bi do instant urušavanja niza na njima izgrađenih poslova i eko-sustava.

Na tisuće tvrtki raznih profila i veličina odjednom ne bi imale kamo sa svojim proizvodima i uslugama, niti bi mogle komunicirati sa svojim kupcima i korisnicima putem kanala na koje su navikli. Jednostavno rečeno, ne postoji ništa dovoljno veliko što bi moglo zamijeniti Facebook i Instagram u tom smislu u kratkom roku.

Pravo je pitanje može li si Meta doista priuštiti takav gubitak i korisnika i oglašivača, i to u trenutku kad je na silaznoj putanji? Tržište EU nesumnjivo donosi značajan, ako ne i veliki dio prihoda te tvrtke, kao i broja njenih korisnika.

Ako su razmjerno mali pad broja korisnika i stagnacija prihoda, uz blijeda očekivanja za ovu godinu, dovela do jednog od najvećih potopa vrijednosti dionice Mete ikad, kako će tek tržište reagirati na povlačenje s jednog od najlukrativnijih svjetskih tržišta?

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next