Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bill Gates, Google i drugi ulažu blizu dvije mlrd. USD u nuklearnu fuziju Istaknuto

Bill Gates, Google i drugi ulažu blizu dvije mlrd. USD u nuklearnu fuziju

Commonwealth Fusion Systems (CFS) osigurao je ulaganje vrijedno blizu dvije milijarde američkih dolara.

Skupinu od oko 30 investitora u složenu tehnologiju koja puno obećava predvode fond Tiger Global Management i Bill Gates. Među ulagačima su također Google, norveški Equinor i grupacija za rizična ulaganja Breakthrough Eenergy Ventures.

Riječ je o ulaganju serije B, ukupne vrijednosti 1,8 mlrd. USD, dosad najvećem te vrste kad je nuklearna fuzija u pitanju. CFS želi komercijalizirati svoju tehnologiju i spojiti ju na energetsku distributivnu mrežu do početka 2030.-tih.

Prvi fuzijski stroj do 2025.

Današnje nuklearne elektrane koriste proces fisije (cijepanja atoma) za proizvodnju električne energije. Fuzija bi radila upravo obrnuto i, teoretski, omogućila doslovno neiscrpan izvor energije bez emisija ugljik-dioksida.

Usprkos desetljećima istraživanja, znanstvenici dosad nisu uspjeli fuzijom stvoriti više energije nego što je na taj proces utrošeno. No, zadnjih je godina ta tehnologija ponovno privukla pozornost kao mogući alat koji bi smanjio neke od uzroka klimatskih promjena.

Kao gorivo može koristiti jeftine i lako dostupne elemente poput vodika, a otpad koji nastaje proizvodnjom bio bi daleko kraće radioaktivan nego plutonij kojeg se koristi u fiziji, pri čemu također nema ni rizika topljenja reaktora.

CFS u svojoj tehnologiji koristi ogromne magnete koji rade pri visokim temperaturama kako bi stvorili preduvjete potrebne za fuziju.

Nije poznata procjenjena tržišna vrijednost koju je ta tvrtka dobila sa zadnjom rundom ulaganja, piše Financijal Times. S prikupljenim sredstvima planiraju do 2025. godine završiti prvi fuzijski stroj koji će proizvesti više energije nego što je potrošio.

Na svijetu postoji oko 35 tvrtki koje se bave razvojem fuzijskih tehnologija. CFS je nastao 2011. godine izdvajanjem iz Plasma Science and Fusion Centera pri MIT-u.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next