Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rusi tvrde kako su odbili najveći hakerski napad u povijesti interneta Istaknuto

Rusi tvrde kako su odbili najveći hakerski napad u povijesti interneta

Iz tehnološkog diva Yandexa priopćili su kako su tijekom kolovoza i rujna ove godine odbili najveći dosad poznat DDoS napad otkad internet postoji.

DDoS je kratica za distributed denial-of-service, odnosno raspodijeljeni napad uskraćivanjem resursa. Tom vrstom napada hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim volumenom prometa podataka kako bi ju paralizirali.

U Yandexovom slučaju do rekordnog je opterećenja došlo u nedjelju, 5. rujna. Riječ je bila o blizu 22 milijuna zahtjeva u sekundi (requests per second, RPS), piše Reuters.

Napad je postupno dobivao na intenzitetu tijekom razdoblja od nešto manje od mjesec dana. Krenuo je 7. kolovoza s 5,2 milijuna RPS-ova. Dva dana kasnije zabilježeno je 5,5 mil. RPS, 29. kolovoza 9,6 mil. RPS i 10,9 mil. RPS 31. kolovoza, da bi na kraju dosegnuo 21,8 mil. RPS.

Do napada je došlo u ruskom dijelu interneta, nazvanom RuNet, napravljenom kako bi mogao funkcionirati odvojeno od ostatka svjetskog interneta. Svrha mu je održati u pogonu jedinstvenu komunikacijsku strukturu na nacionalnoj razini u slučaju kibernetičkog napada izvana.

U igri je novi botnet?

Yandexovi su stručnjaci, prema pisanju ruskih medija koje prenosi Bleeping Computer, uz dosta muke uspjeli odbiti napad bez ozbiljnijih posljedica po korisničke podatke i usluge koje ta tvrtka pruža. Također je navedeno kako se incident smatra prijenjom infrastrukturi na nacionalnoj razini.

Čini se kako je korišten novi botnet (naziv za skupinu uređaja povezanih internetom koje je preuzeo i njima upravlja haker-napadač) koji se oslanja na mogućnosti mrežne opreme kupljene negdje na Baltiku. Ti navodi još nisu dobili službenu potvrdu.

Prema podacima američke tvrtke za računalnu sigurnost Cloudflare, dosad najveći zabilježeni napad imao je 17,2 mil. RPS-ova. Dogodio se u srpnju ove godine. Tijekom prvog tromjesječja 2020. godine Amazon Web Services Shield otkrio je napad pri kojem zabilježen promet podataka od 2,3 terabajta u sekundi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next