Biz Tech web portal powered by vidi logo2

T-Mobile platit će pola milijarde USD zbog kompromitiranja korisničkih podataka Istaknuto

T-Mobile platit će pola milijarde USD zbog kompromitiranja korisničkih podataka

Američki T-Mobile pristao je na nagodbu u sklopu koje će isplatiti 500 milijuna američkih dolara odštete zbog krađe podataka.

Nakon što je T-Mobile 2021. godine kompromitirao osjetljive osobne podatke više od 76 milijuna sadašnjih, bivših i potencijalnih klijenata, dio oštećenih je u zajedničkoj tužbi ustvrdio kako ta tvrtka nastavlja zarađivati na njihovim podacima i ujedno nastoji zataškati curenje podataka.
T-Mobile nije priznao krivnju, ali je pristao na nagodbu u sklopu koje mora platiti 500 mil USD.

Od tog iznosa 350 mil. USD bit će isplaćeno oštećenicima, dok je barem 150 mil. USD predviđeno za poboljšavanje mjera sigurnosti tijekom 2023. godine.

Među tim mjerama bit će formiranje ureda za transformaciju kibernetičke sigurnostim koji će odgovarati izravno glavnom izvršnom direktoru Mikeu Sievertu, kao i suradnja s tvrtkama za računalnu sigurnost, poboljšana obuka zaposlenika, ulaganja u postojeće alate...

Manjak komunikacije i odgovarajućih mjera

Nagodba još treba dobiti odobrenje suda prije no što stupi na snagu. Kad se to dogodi, T-Mobile će imati deset dana za isplatu putem nezavisne treće strane. Morat će također i obavijestiti sve koji imaju pravo na odštetu. Zasad još nije poznato koliko bi pojedina isplata mogla iznositi, piše Ars Technica.

Popis T-Mobileovih grijeha prema američkim korisnicima podulji je. No, za tužitelje je bilo najvažnije to što nisu na odgovarajući način bili informirani kako je do kompromitiranja podataka došlo, a nisu bile ugrađene ni odgovarajuće mjere kako bi to bilio spriječeno.

Naime, navodno niti jedan od napadnutih T-Mobileovih web poslužitelja nije imao zaštitu od napada golom silom, što je omogućilo upad temeljem pukog velikog broja pogađanja lozinki.

Istraga FBI-ja je otkrila također kako je T-Mobile, umjesto obavještavanja oštećenika, pokušao kupiti ukradene podatke, očekujući valjda kako će haker obrisati te baze podataka i time riješiti problem.

Većina oštećenika čak nije ni koristila usluge T-Mobilea u to vrijeme. Njih oko 40 milijuna su bili ili bivši ili mogući budući korisnici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next