Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba otpustio direktora zbog seksualnog zlostavljanja Istaknuto

Alibaba otpustio direktora zbog seksualnog zlostavljanja

Kineski div e-trgovine Alibaba dao je otkaz direktoru koji je navodno silovao zaposlenicu i najavio uvođenje pravila za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

Otpušteni direktor radio je za odjel zadužen za dostavu namirnica iz lokalnih supermarketa. Upravi je rekao kako je došlo do "intimnih radnji" sa zaposlenicom dok je ona bila pijana.

Predsjednik i šef kadrovske službe u tom odjelu dali su ostavke, dok je osoba zadužena za ljudske resurse na razini Alibabe dobila ukor. Otpušteni direktor ne smije ponovno biti zaposlen u toj grupaciji.

Istragu je preuzela policija, a iz Alibabe su objavili kako imaju "nultu stopu tolerancije za nedolično seksualno ponašanje" te kako im je stvaranje sigurnog radnog mjesta za sve zaposlenike "najveći prioritet". Najavili su kako će uvesti trening prevencije seksualnog zlostavljanja za sve zaposlenike (ima ih više od 251 tisuću) i otvoriti kanal putem kojeg će biti moguće prijaviti incidente.

"Poniženje za sve Alibabine zaposlenike"

Također će objaviti službenu politiku protiv te vrste zlostavljanja, a protive se i "ružnoj kulturi prisilnog opijanja" koju namjeravaju suzbiti. "Ovaj je incident poniženje za sve Alibabine zaposlenike. Moramo krenuti iznova i promijeniti se", rekao je glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang.

Zaposlenica je tijekom vikenda postavila opis napada na Alibabinom intranetu dug 11 stranica. Navela je, između ostalog, kako su ju njen nadređeni i klijent seksualno zlostavljali tijekom poslovnog putovanja nakon što su ju prisilili na konzumaciju alkohola, a uprava odbila poduzeti nešto oko toga, piše CNBC.

Rasprave vezane uz incident bile su među najpraćenijima na kineskoj mreži za mikroblogove Weibo, gdje se od prošlog tjedna žustro raspravlja o pokretu protiv seksualnog zlostavljanja #MeToo nakon izbijanja seksualnog skandala u koji je bila upletena poznata i slavna osoba.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next