Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uber u problemima zbog karantene i manjka vozača Istaknuto

Uber u problemima zbog karantene i manjka vozača

Uber je tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja zabilježio veći gubitak nego što se očekivalo.

Uber je zabilježio gubitak od 509 milijuna USD prije kamata, poreza i amortizacije. Usporedbe radi, njegov glavni konkurent Lyft bio je u plusu za 23,8 mil. USD.

Velikim dijelom za to je odgovoran paket poticaja vrijedan 250 milijuna američkih dolara kojeg je podijelio vozačima kako bi ih potaknuo na povratak nakon nestašica radne snage zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

U razgovoru s investitorima glavni izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi naglasio je kako se vozači žele vratiti voziti za njih. Prema rezultatima Uberove interne ankete 90 posto vozača očekuje kako će ponovno koristiti njihovu aplikaciju do rujna.

Karantena nije jedini problem

Ali, u velikim gradovima poput New Yorka, San Francisca i Los Angelesa potražnja je i dalje veća nego ponude, pa su cijene prijevoza veće nego što bi u Uberu htjeli. 

S obzirom na pojačano širenje delta soja koronavirusa u Sjedinjenim Državama dvojbeno je hoće li do povratka vozača (a time i pada cijena) doista i doći u dogledno vrijeme, piše Tech Crunch. Predviđa se kako bi vrhunac moglo dosegnuti u razdoblju između sredine kolovoza i početka rujna, uz do 45 tisuća zaraženih dnevno.

Karantena nije jedini problem - vozači ne žele riskirati zdravlje (možda i život) zbog niske plaće. Uberu ne ide u prilog ni to što uporno nastoji spriječiti uvođenje statusa koji bi njihove vozače proglasio samostalnim dobavljačima, ne zaposlenicima. Također, Uber je prestao isplaćivati poticaje vozačima s krajem ovog kvartala, dok su u Lyftu to nastavili činiti.

Usprkos nepovoljnim okolnostima Khosrowshahi očekuje kako će Uber do kraja godine biti profitabilan prije kamata, poreza i amortizacije. Nada se kako će to postići investicijama prvenstveno namijenjenima zadržavanju vozača, poput primjerice besplatnih tečajeva stranih jezika i školarina.

Ukoliko karantena ipak onemogući oporavak sektora prijevoza putnika, Khosrowshahi računa na druge segmente poput špedicije, dostave hrane...

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next