Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple će prijeći na vlastite 5G čipove za iPhone? Istaknuto

Apple će prijeći na vlastite 5G čipove za iPhone?

U Appleu planiraju proizvodnju čipova za povezivanje s mrežama 5G prema vlastitim nacrtima koji bi se trebali naći u iPhoneima od 2023. godine.

Iza te tvrdnje stoji analitičar Ming-Chi Kuo, čija su se predviđanja vezana uz Appleove proizvode dosad često pokazala točnima.

Apple trenutno koristi Qualcommove procesore za 5G, što bi trebao nastaviti činiti sve dok ih ne zamijeni vlastitima. Na prijelaz na procesore u Appleovoj kućnoj radinosti ćemo, čini se, morati čekati još barem dvije godine - Kuo je naveo 2023. kao godinu kad bi se to moglo najranije dogoditi.
No, ukoliko do toga dođe bit će to popriličan udarac za Qualcomm, koji će morati potražiti novog kupca kako bi nadomjestio Apple, piše Mac Rumors u kojem su se dokopali Kuove bilješke namijenjene investitorima.

Slična je najava stigla tijekom ožujka od analitičara banke Barclays. Interni razvoj čipa za mreže 5G u Appleu je navodno počeo još početkom 2020., o čemu se u zapadnim i inim medijima pisalo u više navrata. Prije dvije godine kupili su većinski udio u Intelovoj tvrtci za izradu modema za pametne telefone.
U međuvremenu je Apple zamijenio Intelove procesore svojima u prijenosnim računalima. Očekuje se kako bi čip njihovog dizajna mogao biti brži, s nižom latencijom i drugim pogodnostima.

Nova investicija u Corning

Apple je također uložio 45 milijuna američkih dolara u Corning, tvrtku poznatu po zaštitnim staklima za mobitele, povrh već dosad investiranih 450 mil. USD. Investicija bi trebala poslužiti za proširenje Corningovih pogona u Sjedinjenim Državama te za istraživanje i razvoj.

Te dvije tvrtke, piše Verge, surađuju još od prvog modela iPhonea. Zadnji plod te suradnje bio je Ceramic Shield, predstavljen prošle godine s generacijom mobitela iPhone 12.

U zadnje su se vrijeme pojavila nagađanja kako bi Apple 2023. mogao ponuditi savitljivi mobitel, a u Corningu još od 2019. rade na razvoju proizvoda koji bi bio savitljiv i u potpunosti staklen. U veljači ove godine najavili su kako bi takav proizvod mogao biti spreman za tržište u idućih 12 do 18 mjeseci.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next