Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google testira novu tehnologiju bez znanja i pristanka korisnika Istaknuto

Google testira novu tehnologiju bez znanja i pristanka korisnika

Google je pokrenuo testiranje eksperimentalne i potencijalno kontroverzne tehnologije za prikupljanje podataka potrebnih za ciljane oglase na webu.

Za testiranje Federated Learning of Cohorts (FLoC), kako je nova tehnologija nazvana, nasumično je odabrana skupina od 0,5 posto korisnika Googleovog web preglednika Chrome, bez obzira kakve postavke vezane uz oglase i zaštitu privatnosti koriste.

Zasad su to korisnici u Australiji, Brazilu, Filipinima, Indiji, Indoneziji, Japanu, Kanadi, Meksiku, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama. Njihov bi broj mogao porasti i do pet posto svih korisnika Chromea kako bi tim koji radi na razvoju nove tehnologije mogao prikupiti više podataka za bolje oblikovanje modela. Testiranje bi trebalo trajati do 13. srpnja ove godine, a ključne karakteristike FLoC-a mogle bi biti promijenjene ovisno o rezultatima.

Chrome je daleko najzastupljeniji web preglednik na svijetu. Primjerice, prema podacima Statiste Chrome za operativni sustav Android drži 35,27 posto tržišta, dok izdanje 87 za stolna računala pokriva 20,39 posto.

Brdo problema

FLoC je tehnologija koja bi s vremenom trebala zamijeniti internetske kolačiće (cookies), iako će ih tijekom testiranja tek nadopunjavati. Browseri koji sudjeluju u testiranju počet će svoje korisnike sortirati u skupine temeljem njihovog ponašanja i načina korištenja, dodijeliti im poseban ID te potom dijeliti grupne oznake s trackerima vanjskih dobavljača i oglašivača diljem weba.

Iz zaklade Electronic Frontier upozoravaju, između ostalog, kako je testiranje pokrenuto bez znanja i pristanka korisnika koji će u njemu sudjelovati, a isto vrijedi i za web odredišta. Korisnički FLoC ID - koji odražava povijest pregledavanja weba tijekom zadnjih mjesec dana - bit će dostupan bilo kojem web odredištu ili trackeru koji te podatke želi.

Također, dodali su, ne postoji način kako odbiti sudjelovati u testiranju osim isključivanja internetskih kolačića u potpunosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next