Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Take-Two kupuje gaming studio Gearbox Entertainment za 460 milijuna dolara Istaknuto

Take-Two kupuje gaming studio Gearbox Entertainment za 460 milijuna dolara

Na poslovnom planu svijeta videoigara ponovno su u tijeku značajne promjene jer poznato ime ponovno mijenja vlasnika. Take-Two Interactive (matična tvrtka izdavača igre Grand Theft Auto Rockstara, i drugih) pristao je kupiti Gearbox Entertainment od kontroverzne tvrtke Embracer Group.

Ugovor vrijedi 460 milijuna dolara u dionicama i očekuje se da će biti zaključen do 30. lipnja. Već nekoliko mjeseci se šuškalo da Embracer planira prodati Gearbox.

Take-Two preuzima tri studija: Gearbox Software, Gearbox Montréal i Gearbox Studio Quebec. Potpuno će posjedovati franšize Borderlands, Tiny Tina's Wonderlands, Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms i Duke Nukem, zajedno s "budućim planovima" Gearboxa. Gearbox će djelovati pod okriljem 2K, koji već izdaje igre Borderlands i Tiny Tina. Osnivač i izvršni direktor Gearboxa, Randy Pitchford, ostaje na čelu tvrtke.

The_Duke.jpg

Embracer zadržava Gearbox Publishing San Francisco, koji će biti preimenovan, a drži prava na izdavanje serije Remnant, Hyper Light Breaker i još neobjavljenih igara. Embracer će također zadržati Cryptic Studios (Neverwinter Online i Star Trek Online), Lost Boys Interactive i Captured Dimensions.

Take-Two napominje da Gearbox ima "šest ključnih projekata interaktivne zabave u različitim fazama razvoja." Među njima su pet nastavaka, među kojima su Homeworld 3 i sljedeća igra iz serijala Borderlands.

Embracer je kupio Gearbox 2021. godine za početnih 363 milijuna dolara. Ako bi Gearbox ispunio određene ciljeve, ugovor bi vrijedio malo više od dodatne jedne milijarde dolara tijekom šest godina.

Otkako je kupio Gearbox, Embracer je prošao kroz teška vremena. Prošle godine objavio je veliko restrukturiranje nakon što je dogovor o investiciji vrijedan dvije milijarde dolara (navodno od grupe podržane od strane suverenog fonda Saudijske Arabije) propao. Od tada je Embracer zatvorio nekoliko studija i prodao druge. U drugoj polovici prošle godine otpustio je 1.387 ljudi i otkazao 29 neobjavljenih igara tijekom šestomjesečnog razdoblja 2023. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next