Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za pomoć u razvoju igara - NVIDIA Avatar Cloud Engine

Alati za pomoć u razvoju igara - NVIDIA Avatar Cloud Engine

NVIDIA dominira AI-em

Razvoj igara je vrlo dug i kompliciran proces. Razvoj generativne umjetne inteligencije ima veliki potencijal olakšati i ubrzati ga. NVIDIA je povukla značajan potez i donijela svoj doprinos na tom polju.

NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) je tehnologija koja developerima pomaže oživjeti digitalne avatare uz pomoć generativne umjetne inteligencije koju se može pokretati u oblaku ili lokalno na računalu. Iako razvoj igara nije jedina svrha njihova ACE skupa tehnologija, po tome je najviše poznat u internetskim krugovima. NVIDIA je vrlo jasno prikazala zašto uz pomoć kratkog YouTube videa. Udružili su se s tvrtkom Inworld AI kako bi prikazali da developeri uz pomoć ACE-a mogu kreirati NPC-eve (neigrive likove) koji mijenjaju svoje odgovore u stvarnom vremenu bazirano na okolnosti koje se odvijaju oko njih.

nvidia.jpg

Uz pomoć ACE-a, developeri mogu stvoriti svijet gdje igrači utječu na NPC-eve i njihove akcije. Na taj način stvaraju svijet u igrama koji je puno dinamičniji nego što je to dosad bio slučaj s tradicionalnim ponuđenim linijama dijaloga. Je li to zaista tako, postoji li alternativa ACE-u i što to znači za game developere, pitali smo naše prijatelje iz studija Aniq koji je donedavno bio dio PISMO inkubatora u Novskoj. Točnije, pričali smo sa glavnim izvršnim direktorom Aniq-a Dominikom Cvetkovskim koji nam je malo bolje objasnio što ACE i slični alati donose na stol za svakodnevni rad na razvoju igara. Evo što kaže naš game development guru o ovoj temi.

 

Dominik_Cvetkovski_-_gaming_1.jpg

Dominik Cvetkovski: osnovao je studio Aniq i prvih pet godina je djelovao u sklopu inkubatora PISMO u Novskoj, koji je napustio početkom 2024.

 

VIDI: Što mislite o AI alatima kao što su NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) koji bi trebali učiniti NPC likove inteligentnijima i koristite li taj ili sličan alat u svome radu?

Cvetkovski: Mislim da su potencijalno dobra stvar. Istina je da AI ne može uvijek adekvatno zamijeniti specifične, autorski kreirane dijaloge i humor koji scenaristi mogu integrirati u NPC-eve, posebice kada su u pitanju specifični stilovi humora i karakterizacije kao što su prisutni u igrama poput GTA [Grand Theft Auto] ili Saints Row, ali za većinu osnovnih stvari su u redu. U kontekstu našeg trenutnog projekta, „Project Thread“, koristimo sličan sustav za generiranje dijaloga između igrača i NPC-a, ali s unesenim promptovima kako bi komunikacija bila pravilnija s ljudima s autizmom.

VIDI: Kakvi sve slični alati tome postoje i koliko se to uopće koristi na tržištu?

Cvetkovski: Stvarno nisam siguran. Kao što su kripto i blockchain [tehnologije] bile prije tri godine, sve je sad AI. Stoga mislim da je samo nekoliko njih pravih, dok se svi ostali furaju na taj neki val AI-a.

proviz-dev-ominverse-ace-devzone-og-1200x630.jpg

VIDI: Postoje li neke kvalitetne alternative ovom alatu tvrtke NVIDIA?

Cvetkovski: Postoje [određene] kombinacije, ali ništa nije 1/1 [alternativa]. Neke slične odlike imaju Reallusion i u nekim dodirnim crtama iClone. Za više ne znam, ali nisam ni istraživao.

VIDI: Kako takvi alati utječu na Vaš svakodnevni posao? Ubrzavaju li rad ili jednostavno povećavaju broj opcija koje NPC može raditi u interakciji s glavnim likom igre?

Cvetkovski: Mislim da proširuju priču, naravno, ovisno o igri. Ako pričamo o RPG vrsti igara, onda bi tu ovakav AI bio koristan za olakšati, ubrzati i proširiti kvalitetu razgovora s NPC-em koji je tu za side questove. No i dalje što se tiče glavne priče, teško da se tu može s ovime doprinijeti [bez utjecaja na njenu kvalitetu]. U glavnoj priči ipak pratiš „priču“, a ne AI odgovore koji bi realno nakon što pet ili šest popularnih igara iskoristi to postali očiti.

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next