Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Gaming centar u Novskoj vrijedan 60 milijuna eura Istaknuto

Gaming centar u Novskoj vrijedan 60 milijuna eura

PISMO powered by A1 inkubator za startupe koji se bave razvojem videoigara će uz sufinanciranje iz EU fondova izgraditi gaming centar u Novskoj.

U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 održano je predstavljanje strateškog projekta – Centar gaming industrije u Novskoj (CGI). Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijomGradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA.

16.jpg

Projekt započinje s provedbom ove godine, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije.

8_3.jpg

Prema projektu, Centar gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju nekoliko objekata na 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska. Zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studenskog doma od 5000 kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana.

10.jpg

Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana. 

23.jpg

Predstavljanju projekta prisustvovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš te ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko – moslavačke županije Andreja Šeperac.

_TOM6215_1.jpg

„Spoznajući benefite gaming industrije, sredina koja je do 2018. godine bila neprepoznatljiva, danas je predvodnik digitalne transformacije, a projekt Centra gaming industrije vrijedan preko 50 milijuna eura rezultat je toga. U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 start up-ova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku.“, poručila je gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš.

_TOM6233_1.jpg

„Imamo mlade ljude koji u doselili u Novsku, pokrenuli svoju tvrtku i danas zapošljavaju 10 developera. Kad vidite koliko se u 5 godina nakupilo emocija, svaka kuna uložena od Vlade Republike Hrvatske nije uzalud potrošena. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1, danas je Poduzetnički inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske. Započeli su nešto, što će se nadam se eksplodirati u pozitivnom smjeru. Ovdje se educiraju i oni koji će raditi u dizajniranju, te čitavom nizu drugih poslova…!“, rekao je ministar Piletić.

21.jpg

Za ovaj projekt koji je izradila tvrtka Trames d.o.o., ishodovano je svih šest građevinskih dozvola. Natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije spreman za Centar gaming industrije očekuje se u prvom kvartalu ove godine, a nakon toga i objava nabave za izvođača radova. Sami početak radova očekuje se do kraja 2024. godine!

 
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next