Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Direktor studija Aniq Dominik Cvetkovski o AI alatima za razvoj videoigara

Direktor studija Aniq Dominik Cvetkovski o AI alatima za razvoj videoigara

O utjecaju umjetne inteligencije na razvoj videoigara razgovarali smo s glavnim izvršnim direktorom studija Aniq Dominikom Cvetkovskim. Evo što naš game development guru kaže o ovoj temi.

VIDI: Što mislite o AI alatima kao što su NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) koji bi trebali učiniti NPC likove inteligentnijima i koristite li taj ili sličan alat u svome radu?

Dominik Cvetkovski: Mislim da su potencijalno dobra stvar. Istina je da AI ne može uvijek adekvatno zamijeniti specifične, autorski kreirane dijaloge i humor koji scenaristi mogu integrirati u NPC-eve, posebice kada su u pitanju specifični stilovi humora i karakterizacije kao što su prisutni u igrama poput GTA [Grand Theft Auto] ili Saints Row, ali za većinu osnovnih stvari su u redu.

U kontekstu našeg trenutnog projekta, „Project Thread“, koristimo sličan sustav za generiranje dijaloga između igrača i NPC-a, ali s unesenim promptovima kako bi komunikacija bila pravilnija s ljudima s autizmom.

VIDI: Kakvi sve slični alati tome postoje i koliko se to uopće koristi na tržištu?

nvidia-ace-microservices-demo-image.jpg

Dominik Cvetkovski: Stvarno nisam siguran. Kao što su kripto i blockchain [tehnologije] bile prije tri godine, sve je sad AI. Stoga mislim da je samo nekoliko njih pravih, dok se svi ostali furaju na taj neki val AI-a.

VIDI: Postoje li neke kvalitetne alternative ovom alatu tvrtke NVIDIA?

proviz-dev-ominverse-ace-devzone-og-1200x630.jpg

Dominik Cvetkovski: Postoje [određene] kombinacije, ali ništa nije 1/1 [alternativa]. Neke slične odlike imaju Reallusion i u nekim dodirnim crtama iClone. Za više ne znam, ali nisam ni istraživao.

VIDI: Kako takvi alati utječu na Vaš svakodnevni posao? Ubrzavaju li rad ili jednostavno povećavaju broj opcija koje NPC može raditi u interakciji s glavnim likom igre?

Dominik Cvetkovski: Mislim da proširuju priču, naravno, ovisno o igri. Ako pričamo o RPG vrsti igara, onda bi tu ovakav AI bio koristan za olakšati, ubrzati i proširiti kvalitetu razgovora s NPC-em koji je tu za side questove. No i dalje što se tiče glavne priče, teško da se tu može s ovime doprinijeti [bez utjecaja na njenu kvalitetu]. U glavnoj priči ipak pratiš „priču“, a ne AI odgovore koji bi realno nakon što pet ili šest popularnih igara iskoristi to postali očiti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next