Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Musk: Starlink je postigao ravnotežu opticaja sredstava Istaknuto

Musk: Starlink je postigao ravnotežu opticaja sredstava

Elon Musk, izvršni direktor tvrtke SpaceX, izjavio je u četvrtak da je Starlink, projekt satelitskog interneta te raketne kompanije koji sad već broji četiri godine, „postigao ravnotežu opticaja sredstava“, što predstavlja značajan uspjeh.

Tu vijest je objavio na platformi X, društvenoj mreži koju također posjeduje. Dodao je da je Starlink „sada većina svih aktivnih satelita i do iduće godine će lansirati većinu svih satelita kumulativno sa Zemlje“.

Nije jasno radi li se o kvartalu ili određenom vremenskom razdoblju kada je postignut ovaj cilj ravnoteže. Bez obzira na to, ovaj uspjeh otvara pitanje hoće li SpaceX uskoro izvesti Starlink na burzu putem IPO-a - potez koji je Musk jednom prilikom rekao da će kompanija izvesti kada gotovinski tijek postane predvidljiv.

SpaceX-ova predsjednica i glavna operativna direktorica Gwynne Shotwell dala je naznaku da su ekonomski pokazatelji postajali predvidljiviji ranije ove godine, kada je izjavila da je Starlink već ostvario pozitivan opticaj sredstava tijekom 2022. godine.

Mega-konstelacija Starlink trenutno broji oko 5.000 satelita, svi lansirani SpaceX-ovim raketama. Vertikalna integracija ključna je za širenje Starlink mreže po tako agresivnim stopama - SpaceX je prve operativne Starlink satelite lansirao 2019. godine - i za rast koji daleko nadmašuje konkurenciju.

Od tada se mreža proširila na oko dva milijuna pretplatnika i obuhvaća različite sektore, od potrošača do pomorskog i zračnog prometa. Nedavno je Starlink bio u vijestima zbog svoje uloge u međunarodnim sukobima, uključujući rat u Ukrajini i nedavni sukob između Izraela i Hamasa. SpaceX je nedavno uspostavio verziju Starlinka usmjerenu na obranu nazvanu Starshield, što je znak interesa Pentagona za nabavku sposobnosti satelitskog interneta.

Vrijednost SpaceX-a procjenjuje se na oko 150 milijardi dolara. Prema izvješću Wall Street Journala iz rujna prošle godine, kompanija je ostvarila prihod od 1,4 milijarde dolara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next