Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Schneider Electric: Prvi priručnik za primjenu umjetne inteligencije u projektiranju podatkovnih centara Istaknuto

Schneider Electric: Prvi priručnik za primjenu umjetne inteligencije u projektiranju podatkovnih centara

Schneider Electric je predstavio prvi priručnik u industriji kojim je postavio standard za optimizaciju projektiranja podatkovnih centara posredstvom umjetne inteligencije.

Priručnik pruža praktična rješenja prilikom projektiranja infrastrukture podatkovnih centara koja će moći podržati veći obim poslovnih procesa pokretanih posredstvom AI-ja.

Priručnik naziva „The AI Disruption: Challenges and Guidance for Data Center Design“ svojevrstan je plan za organizacije koje žele potpuno iskoristiti potencijal AI-ja unutar svojih podatkovnih centara. Također, dokument iznosi rješenja koja uključuju tehnologije u nastajanju, a koje će biti potrebne za podršku šire implementacije AI-ja u budućnosti.

Implementacija umjetne inteligencije donijela je značajne promjene i izazove u projektiranju i radu podatkovnih centara. S obzirom na to da je primjena AI -ja postala sveprisutna i ima velik utjecaj na različite industrije, uključujući zdravstvo, financije, proizvodnju, prijevoz i industriju zabave, također raste i potreba za snažnom digitalnom tehnologijom. Stoga, podatkovni centri moraju se prilagoditi kako bi učinkovito zadovoljili rastuće potrebe za napajanjem tehnologije koju pokreće umjetna inteligencija.

„Razvoj AI-ja postavlja jedinstvene zahtjeve za projektiranje i upravljanje podatkovnim centrima. Kako bismo odgovorili na ove izazove, važno je razmotriti nekoliko ključnih elemenata i trendova radnog opterećenja umjetne inteligencije koji utječu na nove i postojeće podatkovne centre,” rekla je Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela „Secure Power“ za tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

„AI I aplikacije, posebice one za obuku modela umjetne inteligencije, zahtijevaju velike količine računalne snage koje osiguravaju grafički procesori (GPU-ovi) ili specijalizirani akceleratori AI -ja. Upravo zbog te potrošnje, značajno se opterećuje infrastruktura napajanja i hlađenja podatkovnih centara. Imajući na umu rast troškova energije i klimatske rizike, podatkovni centri moraju se usredotočiti na energetski učinkovitu opremu. To su primjerice visokoučinkoviti sustavi napajanja i hlađenja te obnovljivi izvori energije koji omogućuju smanjenje operativnih troškova i ekološkog otiska.“

Priručnik za organizacije koje žele maksimalno iskoristiti AI u svojim podatkovnim centrima dobio je podršku i korisnika: „Tržište umjetne inteligencije brzo se razvija i vjerujemo da će postati temeljna tehnologija za poduzeća kako bi brže postigla rezultate i značajno poboljšala produktivnost", rekao je Evan Sparks, glavni proizvodni direktor za umjetnu inteligenciju u Hewlett Packard Enterpriseu.

„AI postaje sve veće radno opterećenje u podatkovnom centru, stoga organizacije to moraju uzeti u obzir već prilikom projektiranja infrastrukture. Sve je veća potražnja za AI I akceleratorima, no da bi se njihov rad uskladio s odgovarajućom strukturom i pohranom, potrebne su dobro dizajnirane softverske platforme. Iz toga razloga, poduzeća trebaju tražiti rješenja kao što je specijalizirani razvoj strojnog učenja ili softver za upravljanje podacima koji pružaju uvid u korištenje podataka te osiguravaju sigurnost i pouzdanost podataka prije implementacije. Zajedno s implementacijom krajnjeg rješenja za podatkovne centre koja su projektirana u skladu s ciljevima održivosti, možemo omogućiti našim klijentima da uspješno implementiraju AI, i to odgovorno”, zaključio je Evan Sparks.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next