Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Globalne pošiljke osobnih računala pale za devet posto Istaknuto

Globalne pošiljke osobnih računala pale za devet posto

Pošiljke osobnih računala diljem svijeta smanjile su se za 9% u trećem tromjesečju, dosegnuvši ono što analitičari tvrtke Gartner očekuju da će biti najniža točka u dvogodišnjem padu tržišta.

Apple je doživio najveći pad među glavnim proizvođačima osobnih računala, sa smanjenjem isporuka od 24% u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine. HP bilježi rast od 6,4%, jedini proizvođač koji je ostvario dobitke tijekom razdoblja od srpnja do rujna, izvijestio je Gartner u ponedjeljak u priopćenju. Lenovo Group zadržava svoju vodeću poziciju s udjelom od 25% na globalnom tržištu. Ukupan broj isporučenih jedinica iznosi 64,3 milijuna, u usporedbi s 70,6 milijuna u istom razdoblju prethodne godine.

Nakon osam uzastopnih tromjesečja pada, „postoje dokazi da je pad tržišta osobnih računala napokon dosegnuo dno“, rekla je Mikako Kitagawa, analitičarka u Gartneru. Korporativni kupci mogli bi se približavati sljedećem ciklusu kupovine, potaknuti nadogradnjama softvera Windows 11 tvrtke Microsoft, dok bi potrošači mogli biti spremni zamijeniti računala kupljena ranije tijekom pandemije, dodala je.

„Dobra vijest za proizvođače osobnih računala je da bi najgore moglo biti gotovo do kraja 2023. godine“, rekla je Kitagawa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next