Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Radijski voditelj tuži OpenAI zbog navodnih lažnih optužbi ChatGPT-ja Istaknuto

Radijski voditelj tuži OpenAI zbog navodnih lažnih optužbi ChatGPT-ja

Radijski voditelj tuži OpenAI zbog klevete, tvrdeći da je ChatGPT stvorio lažni pravni dokument koji ga je optužio za 'prijevaru i pronevjeru sredstava'.

Sudski dokumenti navode da je bot pogrešno identificirao Marka Waltersa u slučaju u kojem nije bio uključen.

Dokumenti dodaju da je ChatGPT novinaru Fredu Riehlu rekao da se Walters optužuje za prijevaru i pronevjeru sredstava.

Prema tužbi podnesenoj pred sudom u saveznoj državi Georgiji u SAD-u, Mark Walters tvrdi da je ChatGPT novinaru Fredu Riehlu umjesto stvarnog slučaja o kojem je izvještavao pružio lažnu pravnu tužbu. Bot je pogrešno identificirao Waltersa kao sudionika u slučaju i naveo da ga se optužuje za „prijevaru i pronevjeru sredstava", prema sudskim dokumentima.

U tužbi se navodi da je Riehl od AI potpomognutog chatbota zatražio sažetak slučaja iz Washingtona koji uključuje glavnog odvjetnika Boba Fergusona i Zakladu za drugi amandman, pružajući chatbotu poveznicu na slučaj.

U odgovoru na to, ChatGPT je pružio sažetak u kojem se tvrdi da je slučaj između Waltersa i Zaklade za drugi amandman, te da se Waltersa „optužuje za prijevaru i pronevjeru sredstava iz SAF-a".

Bot je imenovao radijskog voditelja kao blagajnika i glavnog financijskog direktora organizacije, te tvrdio da ga se optužuje za zloupotrebu sredstava u osobne svrhe i manipuliranje financijskim zapisima, prema tužbi.

Prema sudskom zapisu Walters je izjavio da kada ga se pritisnulo za više detalja, ChatGPT je novinaru dostavio potpuno lažnu tužbu. U Waltersovoj tužbi u Georgiji stoji da je ta tužba „potpuna izmišljotina" koja „nema nikakve veze sa stvarnom tužbom, uključujući i pogrešan broj slučaja".

Tužba za klevetu protiv OpenAI-ja je prva takve vrste, prema stranici Bloomberg Law, i najvjerojatnije je izazvana „halucinacijom". Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da AI chatbotovi ponekad mogu davati lažne, ali uvjerljive odgovore.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next