Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Chatbotovi i virtualni asistenti - ChatGPT

Chatbotovi i virtualni asistenti - ChatGPT

Zlatni standard

Jedan chatbot je pokrenuo cijeli ovaj AI vlakić kojim se i dalje vozimo, pogotovo mi u tehnološkim medijima. Isti taj chatbot i dalje je na tronu unatoč žustroj konkurenciji i tisućama imitatora.

ChatGPT je u široj javnosti sinonim za generativnu umjetnu inteligenciju. On je taj koji je pokrenuo ovu AI (r)evoluciju u studenom 2022. godine. Radi se o alatu temeljenom na GPT-3.5 jezičnom modelu (u plaćenoj verziji temelj je GPT-4 jezični model) koji je istreniran na ogromnoj količini raznovrsnih podataka. Iz tog razloga ChatGPT se može koristiti u različitim situacijama i na različitim poslovima. Stoga ni ne čudi da su nam sugovornici iz različitih branši spomenuli da koriste ChatGPT na svakodnevnoj bazi.

Primjerice, Jan Stedul iz Mindsmithsa gdje se bave AI agentima i Nikola Buhiniček, jedan od tech leadova u tvrtki Productive, rekli su nam da koriste ChatGPT svakodnevno. Pritom nam je i Davor Aničić iz Velebit AI tvrtke nadodao da GPT-4 ima dodatke kao što su tumač programskog koda i GPT-eve koji značajno proširuju njegovu upotrebljivost.

Radi se o specijaliziranim verzijama ChatGPT-a koje će vam pomoći s određenim nišama kojima se morate baviti. Te personalizirane verzije GPT-a možete i vi napraviti te prilagoditi sebi. Tako da u jednom AI alatu imate posebne verzije modela koje se fokusiraju isključivo na generiranje slika, pisanje, istraživanje i analizu, programiranje i tako dalje.

 

ChatGPT_1.png

Prompt koji smo upisali u ChatGPT glasio je - “Možeš li mi opisati kako ugraditi vodeno hlađenje u računalo? Treba mi objašnjenje korak po korak”. Rezultat koji smo dobili je dobar početak, ali nedostaje puno specifičnih detalja kako biste ovaj zadatak mogli obaviti samostalno.

 

Dakako, pristup personaliziranim GPT-evima zahtijeva ChatGPT Plus pretplatu, ali ako je to alat koji ćete koristiti svakodnevno – pogotovo ako ga koristite na poslu – onda se svakako isplati kao odličan uvod u svijet generativne umjetne inteligencije jer će istovremeno pokriti i općenitog asistenta (obični ChatGPT) i razne niše kojima se bavite ili želite baviti.

Kao i kod svakog AI alata trenutno dostupnog na tržištu, treba paziti na halucinacije. Iako će ChatGPT generalno davati dobre informacije i vrlo dobro obavljati zadatke kao što su pisanje ili sažimanje tekstova te mnoge druge funkcije, ponekad se zbuni. Primjer na kojem smo mi to naučili je obujam Keopsove piramide. Naime, mi smo ga pitali da nam ga izračuna na tri različita načina i svaki put smo dobili drugačiji rezultat.

Prvo smo ga upitali da nam izračuna obujam Keopsove piramide. Zatim smo ga na engleskom upitali da nam napravi isti izračun, a potom smo se vratili na hrvatski i tražili volumen Keopsove piramide. Stoga kad ga tražite tako neke informacije, a ne nekakav prijevod ili skraćivanje teksta, valja potvrditi rezultate preko provjerenih izvora!

No, kao što smo rekli, nisu programeri i IT-ijevci jedini koji koriste ChatGPT. Razgovarali smo i s Miroslavom Vargom, stručnjakom za digitalni marketing s Googleovim certifikatom iz tvrtke Escape Studio. On nam je otkrio da ChatGPT, kao i njegovu konkurenciju Google Gemini, koristi za kreiranje oglasnih poruka, sažimanje dugačkih znanstvenih radova ili jednostavno za „dopunski impuls ako mi zakaže vlastiti sustav kreiranja ideja“. Drugim riječima, ako dođete do neke blokade, uvijek vrijedi pitati ChatGPT za savjet koji vam možda i neće pronaći rješenje, ali će vas pogurati u pravom smjeru.

Davor Aničić – Velebit AI, CEO

Iz današnje perspektive nije moguće razumjeti svu dubinu i dalekosežnost nadolazećih promjena slično kako iz perspektive pojave interneta krajem 90-ih godina nije bilo moguću niti zamisliti svu kompleksnost današnjeg života i poslovanja online. Promjene će stvoriti mnoga nova, ali i ukinuti mnoga današnja radna mjesta. Najviše što svatko od nas može učiniti za sebe je naučiti koristiti novu tehnologiju za brzo učenje i otkrivanje novog znanja, te tako sebi omogućiti prilagodljivost i konkurentnost.

 

Davor_Aničić.jpg

 

chatgpt-tabl.jpg

Personalizirani chatbotovi

Na tragu personaliziranih chatbotova kakvima se osim u OpenAI-ju bave i u tvrtki Mindsmiths, Jan Stedul smatra da „neće biti industrije u kojoj inteligentni AI asistenti neće napraviti veliki pomak“ jer će se raditi o asistentima treniranima na specifičnom i ekspertnom znanju. Takvi chatbotovi nemaju široku primjenu kao što imaju ChatGPT, ili Microsoft Copilot, ili Google Gemini, ali svojom specijaliziranošću moći će pomoći svojim korisnicima u određenom segmentu njihova života. Kao primjer je naveo tvrtkinog AI asistenta Avu, s kojom svi zaposlenici tvrtke komuniciraju putem WhatsAppa. Njen zadatak je upoznati nove zaposlenike s kulturom tvrtke i raznim praktičnim stvarima rada u njihovu uredu, osigurati da se svi radnici osjećaju ugodno i slično. Na takve agente možemo gledati kao svojevrsne zamjene za one aplikacije koje upalimo jednom svaka tri mjeseca za jednu specifičnu stvar i onda nam ih vrlo brzo mobitel baci u zimski san.

 

Trpimir Kvesić – InSky Solutions, CEO

Chatbotovi mogu pomoći poslovanju i u prodajnom te marketinškom segmentu, ne samo u korisničkoj podršci, isto tako i u izvršavanju zadataka, kao i generiranju tekstualnog sadržaja. Tvrtke također mogu koristiti botove kako bi pomogle novim djelatnicima da se uključe i vode ih kroz proces obuke. Chatbotovi su uvijek dostupni za pitanja tijekom uključivanja, čak i kada treneri ili menadžeri nisu. Kako bi pomogao novim djelatnicima da pomognu klijentima u stvarnom vremenu, umjetna inteligencija može prikazati relevantne članke centra za pomoć i predložiti najbolji mogući proces. S chatbotovima koji su uključeni u cjelokupnu digitalnu strategiju, ublažavaju se frustrirajući manualni zadatci iz svakodnevice poslovanja, a dugoročno se štedi na troškovima rada.

 

trpimir-kvesić-za-itbizcrunch-ai-tema-za-web.jpg

 

Jan Stedul – Mindsmiths

Trend kojem svjedočimo je sve veća potreba korisnika za asistentima koji nisu sveznajući neznalice, kao što je to ChatGPT, nego su specijalizirani i posebno trenirani kako bi rješavali potrebe korisnika u nekom uskom području. Baš kao što u životu ne računamo na jednu osobu da nas savjetuje i pomaže u vrlo različitim potrebama, od zdravstva preko financija do obrazovanja, nego za jednu potrebu idemo kod stručnjaka za zdravstvo - liječnika, a za pitanja financijske prirode kod financijskog stručnjaka, tako je napredak umjetne inteligencije omogućio stvaranje virtualnih stručnjaka s kojima možemo komunicirati na 60 različitih jezika, 24 sata dnevno.

 

Jan_Stedul_Mindsmiths_za_itbiz_crunch_ai_alati_tema_virtualni_asistenti.jpg

 

Alternative

Microsoft Copilot

Copilot je chatbot za koji nam je Trpimir Kvesić iz tvrtke InSky Solutions rekao da bi ga stavio uz bok ChatGPT-u, ako ne čak i kao pobjednika u kategoriji, s obzirom da čak i besplatna verzija ovog alata počiva na GPT-4 jezičnom modelu. Ipak, mi smo se odlučili predložiti ga kao alternativu jer određene razlike postoje.

Za početak, u besplatnoj verziji nemate pristup povijesti razgovora, kao što je to slučaj s besplatnom inačicom ChatGPT-a. Isto tako, broj odgovora koje možete dobiti u jednom danu limitiran je na 30 ako se ne preplatite na Pro verziju, koja košta 20 dolara mjesečno nakon besplatne probne vožnje. S druge strane, Copilot u svojoj besplatnoj verziji osim teksta može generirati i slike uz pomoć DALL-E 3 modela, dok je neplaćeni ChatGPT limitiran isključivo na tekst.

Nadalje, osim što je neplaćeni Copilot baziran na GPT-4 modelu, a ne GPT-3.5 kao besplatni ChatGPT, svakako treba spomenuti i da Copilot prepoznaje i kad mu ubacite slike i druge vrste dokumenata u vaš prompt, dok je kod ChatGPT-a ta značajka zaključana za Plus i Team inačicu alata.

Treba dodati da je Copilot donedavno također svima nudio nekoliko specijaliziranih GPT-eva, a ne samo onima koji plaćaju. Naravno, radi se o limitiranom broju modela (DesignerVacation PlannerCooking AssistantFitness Trainer). U međuvremenu su promijenili tu politiku i ako želite pristupiti navedenim specijaliziranim modelima, Copilot vas šalje na ChatGPT, gdje se trebate pretplatiti na njihovu uslugu.

Na kraju dana, ChatGPT i Copilot će vam davati slične odgovore, pogotovo u plaćenim varijantama, s obzirom da OpenAI i Microsoft usko surađuju. Odabir će redovito ovisiti o navikama korisnika.

 

microsoft_copilot_1.png

 

Kommunicate

Ako vam pak opći i široko primjenjivi asistenti i chatbotovi nisu po volji, već vam treba nešto nalik onome što nam je Jan Stedul iz Mindsmithsa pojasnio, Kommunicate je vrlo dobra opcija. Pomoću njihove platforme vrlo jednostavno i bez ikakvog programerskog znanja možete stvoriti chatbota kojeg ćete naknadno moći implementirati u svoje web stranice, aplikacije ili kao kontakt u već postojeće komunikacijske alate kao što su WhatsAppFacebookViber i slično.

Nakon prijave za besplatno testiranje alata (bez potrebe za upisivanjem podataka kartice, što je svakako plus), trebalo nam je doslovno par minuta da kreiramo vlastitog chatbota Antu. Jednostavno smo odabrali boju njegova prozorčića, jezični model na kojem će biti baziran i još par sitnih detalja, i Ante je bio spreman odgovoriti na sva naša pitanja – skoro sva.

Naime, kad smo mu postavili pitanje na hrvatskom, Ante je našu poruku samo proslijedio svojem administratoru, a to smo isto mi. Međutim, na engleskom je bio daleko više pričljiv, tako da je ovo svakako preporuka za one koji imaju korisničku podršku ili potrebu za ovakvim alatom u interakciji s međunarodnim tržištem, jer čini se da hrvatski još uvijek ne podržava.

 

Kommunicate.png

 

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next