Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rimac ulazi u tržište pohrane električne energije Istaknuto

Rimac ulazi u tržište pohrane električne energije

Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sustava pohrane energije s novom markom, Rimac Energy.

Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima ovog tipa, priopćili su iz Rimac Technology.

Novom robnom markom bavit će se specijalizirani tim unutar te tvrtke, u kojem je 60 zaposlenika koji trenutno rade na prvoj generaciji stacionarnih sustava pohrane energije.

Ključna uloga u energetici Europe

Pritom će se oslanjati na novu arhitekturu baterije koja, kako tvrde u Rimac Technology, smanjuje gubitke energije za 50 posto i zauzima do 40 posto manje površine u odnosu na druga rješenja. Trebala bi također ponuditi produljeni životni vijek, ugrađenu redundaciju za povećanu dostupnost...

"S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu", rekao je direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov.

Rimac Energy će isprva pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži. Rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su u razvoju. Pojedinosti o ovoj tehnologiji, koju se razvija i proizvodi u pogonu Rimac Technology u Zagrebu, trebale bi biti otkrivene kasnije ove godine.

Tvrtka trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Nije navedeno o kojoj je tvrtci riječ, ali pilot-sustavi bi trebali biti dovršeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

"Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije.

S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja", rekao je osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next