Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Želite li europsko tijelo za velike digitalne projekte? Recite to Vladi! Istaknuto

Želite li europsko tijelo za velike digitalne projekte? Recite to Vladi!

Europska unija želi stvoriti pravni okvir koji bi omogućio udruživanje sredstava te suradnju država i institucija na ostvarivanju digitalne transformacije. Traži se i vaše mišljenje.

Digitalizacija je jedan od glavnih prioriteta politika za provedbu do 2030. godine na razini Europske unije. Cilj je postizanje ciljeva digitalne transformacije europskih društava i gospodarstava u skladu s europskim vrijednostima, jačanjem digitalne komponente vodstvo i promicanjem uključivosti i održivosti.

U tu svrhu usvojen je program "Put u digitalno desetljeće", čime su postavljeni konkretni digitalni ciljevi koje treba ostvariti do kraja desetljeća u cijeloj Uniji. Grupirani su u četiri glavna područja: digitalne vještine, digitalna infrastruktura, digitalizacija poslovanja i javnih usluga.

Program predlaže prihvaćanje skupa digitalnih načela, pokretanje svih važnijih višedržavnih projekata i priprema zakonodavnog prijedloga kojim će se uspostaviti čvrst okvir za upravljanje putem mehanizama praćenja i suradnje s državama članicama.

Temelj za digitalnu infrastrukturu velikih razmjera

Za ostvarivanje njegovih ciljeva potrebni su digitalni kapaciteti u četiri područja Digitalnog kompasa, do kojih je moguće doći samo države članice i Unija udruže resurse.

Stoga program "Put u digitalno desetljeće" nastoji pružiti potporu pokretanju i vođenju višedržavnih projekata te urediti njihovu koordinaciju. Preciznije, trebao bi stvoriti okvir za formiranje pravnog entiteta za organizaciju i provedbu projekata koje sufinanciraju nekoliko država članica, Europska komisija, Europska investicijska banka, javni i privatni ulagači...

Ideja je ponajprije u više država uvesti digitalnu infrastrukturu i/ili usluge velikih razmjera, koje bi ostale otvorene svim zainteresiranim državama članicama i stranama.

Pravnom strukturom bit će uređeni standardni mehanizmi za zajednička pitanja kao što su upravljanje projektom, odgovornost, vlasništvo i upravljanje podacima te objedinjavanje različitih izvora financiranja, koji mogu među ostalim uključivati programe Unije pod izravnim ili neizravnim upravljanjem, doprinose država članica i privatno financiranje.

Rok produljen do 6. veljače

To će biti jedna od mogućnosti za provedbu višedržavnih projekata, a države članice mehanizam će moći koristiti na dobrovoljnoj osnovi. Pojedinosti o financiranju, provedbi konkretnih projekata i sudjelovanju u njima te konkretna područja neće biti utvrđene programom. Bit će dostupne tek u predstojećim godinama i ovisiti o potpori država članica.

Novi instrument - Konzorcij za europsku digitalnu infrastrukturu (European Digital Infrastructure Consortium, EDIC) - ne podrazumijeva uspostavu novog tijela Unije i nije usmjeren na jedan višedržavni projekt. Njime bi trebale biti uklonjenje manjkavosti Unijinog paketa instrumenata kad je riječ o kombiniranju financiranja iz država članica, proračuna Unije i privatnih ulaganja u svrhu uvođenja i rada infrastrukture i usluga od zajedničkog interesa, izvan područja istraživanja.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva objavio 20. siječnja ove godine poziv na iskazivanje interesa za osnivanjem EDIC-a. Rok za to je bio do 31. siječnja, no sad je produljen do ponedjeljka, 6. veljače.

Više informacija možete zatražiti na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 01/4400 854.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next