Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms skupo platila otkaze, uspjela pobijediti regulatore Istaknuto

Meta Platforms skupo platila otkaze, uspjela pobijediti regulatore

Meta Platforms ostvarila je tijekom četvrtog tromjesečja 2022. prihode veće nego što se očekivalo - 32,17 milijardi američkih dolara naspram 31,53 mlrd. USD. Zarada po dionici iznosila je 1,76 USD.

Tvrtka je također objavila troškove restrukturiranja za odjele Family of Apps (3,76 mlrd. USD) i Reality Labs (440 milijuna USD). Zbog tih je troškova teško uspoređivati postignutu zaradu po dionici s očekivanom (2,2 USD).

Uz to su zabilježili i nešto veći broj dnevno aktivnih korisnika (dvije milijarde naspram 1,99 mlrd.), nešto manji broj mjesečno aktivnih korisnika (2,96 naspram 2,98 mlrd.) i nešto veći prosječni prihod po korisniku (10,86 naspram 10,63 USD).

Prihod je tijekom četvrtog kvartala 2022. bio za četiri posto manji nego u isto vrijeme godinu dana ranije i bio je treći zaredom u kojem je zabilježen pad prodaje. S druge strane, troškovi su za 22 posto veći nego prije godinu dana i iznose 25,8 mlrd. USD.

Srezana ulaganja u podatkovne centre

Što se prvog tromjesečja ove godine tiče, Meta Platforms očekuje prihode između 26 i 28,5 mlrd. USD, što je približno u skladu su očekivanjima. Uspiju li dosegnuti gornju granicu tog raspona, moguće je kako će prekinuti niz loših poslovnih rezultata.

Ta je tvrtka s 31. prosincem prošle godine imala 20 posto više zaposlenih nego godinu dana prije, ukupno 86.482. U taj je broj uključen i veliki dio 11 tisuća zaposlenih čije je otkaze Meta najavila u studenom prošle godine. Procjenjuje se kako su na otkaze potrošili oko 88 tisuća USD po osobi.

Do kraja ove godine trebali bi imati troškove u rasponu od 89 do 95 mlrd. USD, niže nego što su ranije najavljivali (94 do 100 mlrd. USD), što će postići sporijim rastom plaća i troškova prihoda, piše CNBC.

Smanjili su i kapitalne izdatke, na 30 do 33 mlrd. USD umjesto 34 do 37 mlrd. USD. Djelomično će ušteda biti vezana uz manja ulaganja u podatkovne centre, odnosno preusmjeravanje na potencijalno štedljiviju arhitekturu za njih koja će ujedno poslužiti i kao temelj za razne programe umjetne inteligencije.

Tijekom ove godine planiraju otkupiti vlastite dionice u vrijednosti od 40 mlrd. USD. Lani je taj iznos bio na 27,9 mlrd. USD. Cijena dionice izgubila je 60 posto na vrijednosti tijekom 2022.

Meta je također uspjela poraziti američku regulatornu agenciju Federal Trade Commission (FTC) i ishoditi sudsku dozvolu za preuzimanje startupa Within Unlimited, u kojem se bave izradom aplikacije za fitnes u virtualnoj stvarnosti.

Sud je odbacio zahtjev za blokiranjem akvizicije, iako je ostavio FTC-u tjedan dana za žalbu. Tijekom tog razdoblja Meta ne smije zaključiti transakciju. To je prvi veliki poraz nove šefice FTC-a Lise Khan, koju je američki predsjednik Joe Biden imenovao kako bi pojačao borbu protiv monopolističkog ponašanja velikih tvrtki, piše Fortune.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next