Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon godina zapošljavanja, tehnološke tvrtke kreću s otkazima Istaknuto

Nakon godina zapošljavanja, tehnološke tvrtke kreću s otkazima

Više od 200 milijardi američkih dolara tržišne vrijednosti dionica nestalo je nakon što je Amazon najavio kako će njegovi poslovni rezultati biti slabiji od očekivanja.

Amazonovi prihodi u zadnjem ovogodišnjem kvartalu trebali bi biti između 140 i 148 mlrd. USD, što je prilično niže od očekivanih 156 mlrd. USD. Prema procjenama tvrtke Adobe, prodaja online u Sjedinjenim Državama rast će u tijekom tog razdoblja za samo 2,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

U Amazonu su priznali kako su previše zapošljavali tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, nadajući se kako će povećana potražnja za e-trgovinom opravdati troškove dostavne infrastrukture.
Ali, prodaja online usporila je kako su se kupci vraćali životu na kakav su navikli prije pandemije, piše Yahoo Finance.

Američki div e-trgovine tek je zadnji u nizu tehnoloških tvrtki koje će nakon godina rasta broja zaposlenih morati početi dijeliti otkaze kako bi srezao troškove. U Amazonu očekuju kako će im nadolazeća blagdanska sezona biti najslavija dosad, zbog čega će usporiti zapošljavanje te predstavljanje novih proizvoda i usluga.

Tijekom zadnjih tjedana već su zatvorili poslovanje vezano uz robotsku dostavu, ugasili značajku koja omogućava virtualni obilazak i ukinuli uređaj za video pozive namijenjen djeci.

Tržište osobnih računala u kolapsu

U Intelu, gdje su planirali širenje pogona za proizvodnju, nakon pada prihoda za petinu na dnevnom redu je agresivno smanjenje broja zaposlenih. Cilj je uštedjeti tri milijarde USD tijekom 2023. godine.

Meta Platforms, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, navukla je bijes investitora tijekom ovog tjedna djelomično zbog toga što ne obuzdava troškove u dovoljnoj mjeri, iako posluju ispod očekivanja drugo tromjesječje zaredom. Poziv glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga na strpljenje nije naišao na razumijevanje - cijena dionice Mete zaronila je 25 posto.

Microsoft je najavio kako će otpustiti nešto manje od tisuću zaposlenih. Čak je i Apple, koji je tijekom ove godine prošao bolje od većine tehnoloških tvrtki, krenuo u rezove. Zasad se čini kako neće biti masovnih otpuštanja, ali namjeravaju u idućoj godini smanjiti troškove i usporiti zapošljavanje.

Velikim tehnološkim tvrtkama poslovanje otežavaju visoka razina inflacije i jačanje američkog dolara u odnosu na druge svjetske valute. Također, općenito nepovoljna gospodarska situacija zabrinjava potrošače, koji zbog toga smanjuju i odlažu kupovinu novih proizvoda i usluga.

Čak i tvrtke koje su dobro poslovale najavljuju rezove. Primjerice, proizvođač čipova SK Hynix je u trećem ovogodišnjem tromjesječju zabilježio porast zarade za 60 posto, ali će svejedno barem prepoloviti kapitalne troškove za iduću godinu.

Tvrtke povezane s tržištem osobnih računala poput Intela i Hynixa pod povećanim su pritiskom jer je to tržište, čini se, pred kolapsom zbog pada potražnje. Najveći svjetski proizvođač čvrstih diskova za računala Seagate najavio je kako će podijeliti oko tri tisuće otkaza.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next