Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoftov rast prihoda posustaje Istaknuto

Microsoftov rast prihoda posustaje

Usprkos značajnom usporavanju rasta prihoda od računalstva u oblaku, Microsoft je tijekom trećeg tromjesječja 2022. godine uspio poslovanjem nadmašiti očekivanja.

Div iz Redmonda ostvario je tijekom svog prvog fiskalnog kvartala 50,1 milijardu američkih dolara prihoda, nešto više od prognoziranih 49,6 mlrd. USD.

Ukupni prihodi rasli su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Zarada po dionici bila je 2,35 USD, operativna marža pala je na 40 posto.

Azure već neko vrijeme u padu

Odjel Intelligent Cloud donio je otprilike koliko se očekivalo - 20,33 mlrd USD - uz rast od 20 posto, što je značajno manje nego 31 posto, koliko je bilo zabilježeno tijekom prvog kvartala ove godine. Rast Azurea bio je 35 posto, naspram 50 posto ostvarenih u istom razdoblju prošle godine i 40 posto u prethodnom kvartalu.

Productivity and Business Processes uprihodio je 16,5 mlrd. USD, za 400 milijuna USD više od predviđanja. Taj se odjel bavi setom softverskih alata Microsoft 365, a u njihovom su okrilju još i Linkedin te Dynamics.

More Personal Computing - u sklopu kojeg su operativni sustav Windows, igraća konzola Xbox, računala Surface i oglašavanje putem tražilice Bing - donio 13,33 mlrd. USD (očekivalo se 13,1 mlrd. USD).

U Microsoftu su također osjetili dramatičan pad potražnje na tržištu osobnih računala, najgori od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća. Prihodi od licenci za Windows pali su za 15 posto u odnosu na lani.

Zbog toga problema imaju i druge velike tvrtke, poput proizvođača čipova kao što su Intel, AMD i Nvidia. Vrijednost dionice Intela je od početka ove godine pala za 46 posto, AMD-ove za 57 posto, a Nvidijine za 54 posto, piše Yahoo Finance.

Do kraja aktualnog tromjesječja Microsoft očekuje između 52,35 i 53,35 mlrd. USD prihoda, što predstavlja rast od oko dva posto i ispod je prognoziranih 56,05 mlrd. USD.

Nedavno su najavili kako će podijeliti oko tisuću otkaza.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next