Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple po drugi put u godinu dana diže cijene App Storea za Europu Istaknuto

Apple po drugi put u godinu dana diže cijene App Storea za Europu

Apple je najavio značajno povećanje cijena za kupovine u sklopu aplikacija u trgovini aplikacijama App Store.

Povećanje će zahvatiti više država, među kojima su Čile, Egipat, Japan, Malezija, Pakistan, Poljska, Južna Koreja, Švedska, Vijetnam i sve koje koriste euro kao sredstvo plaćanja.

Nove cijene stupit će na snagu od utorka, 5. listopada. Postotak povećanja varira od države do države.

Primjerice, u Južnoj Koreji ono iznosi 20 do 25 posto, u Japanu 30 do 35 posto, dok je u eurozoni taj raspon između osam i deset posto.

Pritisak inflacije

Iz Applea nije stiglo objašnjenje zašto dolazi do povećanja cijena, ali je vjerojatno riječ o mjeri kojom se pokušava umanjiti negativne posljedice jačanja američkog dolara u odnosu na lokalne valute.

Također, prije tjedan dana je izvješće analitičke tvrtke Apptopia pokazalo kako su razvojni programeri podigli cijene za App Store za 40 posto, vjerojatno zbog prilagodbe na mjere protiv praćenja koje je Apple ranije bio uveo.

Naravno, ne treba zanemariti ni brz rast inflacije, kamatnih stopa i cijena energenata, zbog kojih su euro, jen i druge valute pod pritiskom. Euro je pao na najnižu razinu u odnosu na američki dolar u zadnjih 20 godina, piše Reuters.

U kolovozu prošle godine Apple je povećao cijene za kupovinu u sklopu aplikacija u Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji i svugdje gdje se koristi euro.

Ta je tvrtka tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja zabilježila rekordnih 19,6 milijardi američkih dolara prihoda od usluga, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ipak, to je bilo nešto manje od 19,7 mlrd. USD, koliko su očekivali analitičari, piše Tech Crunch.

U pojedinim državama, poput primjerice Japana i Južne Koreje, Apple bi mogao biti prisiljen odreći se dijela prihoda zbog toga što će naplatiti manje naknade developerima koji koriste druge sustave plaćanja umjesto njihovog.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next