Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk odgodio preuzimanje Twittera Istaknuto

Elon Musk odgodio preuzimanje Twittera

Akvizicija kojom je Elon Musk trebao za 44 milijarde američkih dolara kupiti Twitter odgođena je, zasad privremeno.

Do odgode je došlo zbog toga što Twitter još nije isporučio podatke o udjelu lažnih u ukupnom broju korisničkih računa. Navodno ih ima manje od pet posto.

Musk je bio odustao od postupka dubinskog snimanja stanja u kojem se Twitter nalazi (due dilligence) kad je pristao preuzeti tu tvrtku, nastojeći njenu upravu pridobiti na prihvaćanje "najbolje i konačne ponude", kako ju je nazvao.

To bi mu moglo otežati situaciju ako se odluči ustvrditi kako ga je Twitter na neki način obmanuo.

Razlika između ponuđene cijene i vrijednosti Twitterovih dionica povećala se zadnjih dana, dajući naslutiti kako ulagači ne vjeruju da će do preuzimanja doista i doći. Nagađalo se kako bi Musk mogao odustati ili tražiti nižu cijenu. Musk je u kasnijem tvitu naveo kako je i dalje spreman na akviziciju.

U Twitteru navodno ne namjeravaju odmah reagirati na Muskovu objavu, koju smatraju podcjenjivačkom i suprotnom uvjetima dogovora. Zasad nema ni reakcija od drugih investitora, koji su spremni uložiti7,1 mlrd. USD u preuzimanje.

Pokušaj spuštanja cijene?

Lažne korisničke račune obično se koristi kako bi se manipuliralo ili umjetno podiglo razinu aktivnosti na servisima kao što je Twitter. U pojedinim slučajevima cilj je prikazati nekoga ili nešto popularnijim nego što doista jest.

Musk je prije deset dana podijelio Reutersov članak u kojem su iznesene brojke lažnih korisničkih računa. Iz Twittera su poručili kako je riječ o procjenama i kako stvarne brojke mogu biti veće.

Prema njihovim službenim podacima broj lažnih računa ispod je pet posto od 2013. godine. Musk je s time upoznat, pa se nagađa kako bi odgoda mogla biti pokušaj spuštanja cijene.

Ne bi bilo prvi put da se pregovara o spuštanju cijene. Nekoliko je tvrtki pristalo na to nakon izbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Često se kao opravdanje koristi i lošije poslovno okruženje, kao i lošije poslovanje tvrtke koju se preuzima. Ali, u slučaju Twittera ugovor o preuzimanju to ne dozvoljava.

Odustane li, Musk će Twitteru morati platiti milijardu USD odštete. U ugovoru je također i odredba koju sud može upotrijebiti kako bi prisilio Muska na zaključenje transakcije. No, u praksi se takve situacije češće razrješavaju nagodbom uz novčanu odštetu.

Musk se obvezao kako će, preuzme li Twitter, "poraziti botove ili umrijeti dok to pokušava ostvariti". Optužio je Twitter kako je zbog oslanjanja na oglašavanje broj lažnih korisničkih računa narastao.

S druge strane, namjerava više nego udvostručiti prihode od oglašavanja do 2028. godine, piše Reuters. Oglasi bi trebali činiti oko 45 posto ukupnih prihoda do te godine. Trenutno čine praktično sve prihode.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next