Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Brazil zabranjuje X zbog nepoštivanja naredbe Vrhovnog suda Istaknuto

Brazil zabranjuje X zbog nepoštivanja naredbe Vrhovnog suda

Apple i Google imaju pet dana da uklone aplikaciju X iz svojih trgovina, dok se Brazilci suočavaju s visokim kaznama ukoliko zaobiđu zabranu.

Brazilski sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je pružateljima internetskih usluga u zemlji da blokiraju društvenu mrežu X, nekadašnji Twitter.

The New York Times izvještava da je naredba rezultat odbijanja vlasnika Elona Muska da imenuje pravnog zastupnika za svoj slučaj i da se pridržava Moraesove naredbe o gašenju X računa koje je ocijenio štetnima za demokratski proces. Naredbu je objavio brazilski portal Poder 360.

Sudac je postavio rok telekomunikacijskim tvrtkama i tehnološkim divovima da uklone X iz svojih trgovina i platformi. Apple i Google imaju pet dana da uklone aplikaciju X iz svojih trgovina aplikacija. Brazilska telekomunikacijska agencija Anatel potvrdila je da je primila naredbu, a pružatelji internetskih usluga u zemlji imaju samo 24 sata da se pridržavaju naredbe.

Naredba suca Moraesa ne blokira samo pristup X-u u zemlji. Također čini kaznenim djelom korištenje aplikacije putem virtualne privatne mreže (VPN). Svakoj osobi koja bude uhvaćena u pristupu X-u putem VPN-a prijeti dnevna kazna od 50.000 brazilskih reala (oko 8.900 USD).

Sudac Moraes također je u četvrtak zamrznuo brazilske bankovne račune pružatelja internetskih usluga SpaceX-a, Starlink, kako bi dodatno pritisnuo Muska da se pridržava naredbe suda. SpaceX, kao i X, je privatna tvrtka u većinskom vlasništvu Muska, a X duguje 3 milijuna dolara u neplaćenim kaznama vezanim uz svoj slučaj u zemlji.

Dan ranije, sudac Moraes je zaprijetio da će potpuno zabraniti platformu X u Brazilu ako društvena mreža ne imenuje pravnog zastupnika u zemlji. Rok je istekao bez ikakve promjene u sudskom spisu, pa je sudac ispunio svoje obećanje.

Starlink je izrazio nezadovoljstvo tom naredbom i obećao da će se boriti protiv presude. Čak je zaprijetio da će svoje usluge učiniti besplatnima za korisnike kako bi zaobišao naredbu suda.

Pravna borba između suca Moraesa i Muska traje već mjesecima. Sudac Vrhovnog suda ujedno je i brazilski izborni autoritet te nadzire i izdaje naredbe kandidatima kako bi spriječio širenje lažnih informacija putem interneta i društvenih mreža.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next