Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rusija i konkurencija potopili Netflix Istaknuto

Rusija i konkurencija potopili Netflix

Tijekom prvog tromjesječja ove godine Netflix je po prvi put u zadnjih deset godina prijavio pad broja pretplatnika.

U razdoblju od siječnja do travnja 2022. godine usluge tog servisa za video streaming kupilo je 200 tisuća pretplatnika manje od očekivanih 2,73 milijuna. Zadnji put su prije toga zabilježili pad broja pretplatnika u listopadu 2011. godine.

Ostvarili su i manji prihod od očekivanog: 7,87 milijardi američkih dolara naspram 7,93 mlrd. USD. Zarada po dionici bila je veća nego što je bilo prognozirano (3,53 naspram 2,89 USD).

Pravi pad tek slijedi

Ali, to nisu bile jedine loše vijesti za dioničare i ulagače. Naime, u Netflixu očekuju kako će do kraja ovog kvartala izgubiti dva milijuna pretplatnika. Ranije su predviđali kako će tijekom prvog tromjesječja ove godine dodati 2,5 milijuna novih pretplatnika. Tijekom istog razdoblja prošle godine povećali su broj korisnika koji plaćaju usluge za 3,98 milijuna.

Loše su rezultate pripisali sve većoj zasićenosti tržišta, pritisku konkurencije i dijeljenju istih korisničkih računa između više članova kućanstava. Najavili su kako razmatraju mogućnost uvođenja jeftinijeg modela pretplate s oglasima (čemu su se dosad godinama opirali), kao i dokidanju prakse dijeljenja korisničkih računa.

Procjenjuju kako uz 222 milijuna kućanstava, koliko trenutno plaća za njihove usluge, ima više od sto milijuna kućanstava koja ih koriste besplatno upravo zahvaljujući dijeljenju, piše CNBC.

Ulogu je odigrala i obustava pružanja usluga u Rusiji zbog invazije te države na Ukrajinu, što je za posljedicu imao gubitak od 700 tisuća pretplatnika. Da se to nije dogodilo, Netflix bi imao 500 tisuća pretplatnika više tijekom prvog kvartala.

Vrijednost dionice Netflixa pala je za više od 25 posto nakon objave poslovnih rezultata i prognoze za nadolazeće razdoblje. Povukla je za sobom, čini se, i srodne servise Roku, Spotify i Disney, čije su cijene također izgubile na vrijednosti u istom razdoblju.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next