Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Yahoo odlazi iz Kine, ne namjeravaju se vratiti Istaknuto

Yahoo odlazi iz Kine, ne namjeravaju se vratiti

Uslijed sve zahtjevnijeg poslovnog i pravnog okruženja Yahoo je odlučio obustaviti poslovanje u Kini.

"Ostajemo posvećeni pravima naših korisnika te slobodnom i otvorenom internetu. Hvala našim korisnicima na podršci", navedeno je u priopćenu za javnost te tvrtke.

Od 2013. godine pristup brojnim značajkama koje je Yahoo nudio u Kini više nije moguć. Još 2015. zatvorili su svoj ured u Pekingu i podijelili oko 300 otkaza.

Microsoftova poslovna mreža Linkedin prošlog je mjeseca također prestala s radom u Kini, navodeći "značajno izazovnije operativno okruženje i veće zahtjeve kineskih vlasti" kao razlog.

Pritisak na privatne tvrtke

Poslovanje u toj mnogoljudnoj državi nikad nije bilo lako i jednostavno za privatne tvrtke. Ali, kineski je predsjednik Xi Jinping u zadnje vrijeme ozbiljno pritisnuo ne samo tehnološke, već i tvrtke koje se bave obrazovanjem, igrama i zabavom. To je dovelo do značajnog pada tržišne vrijednosti najvećih kineskih tvrtki.

Aktualni petogodišnji plan službenog Pekinga predviđa jačanje pravila koja će spriječiti monopolističko ponašanje i regulirati tehnološke inovacije. Vlasti su također pozvale organe reda i zakona na djelovanje u područjima od vitalnog narodnog značaja, među kojima su financijske usluge, obrazovanje i podučavanje.

Yahoo je nekoć bio među najvećim tehnološkim tvrtkama na svijetu. Ali, njegov je značaj i utjecaj drastično opao tijekom zadnjih desetak godina. Nekoliko je glavnih izvršnih direktora pokušalo vratiti kompaniju na staze stare slave, no nijedan nije uspio povratiti značajniji udio tržišta pretraživanja weba i digitalnog oglašavanja.

U svibnju ove godine američki telekom Verizon prodao ih je tvrtci Apollo Global Management u sklopu transakcije vrijedne pet milijardi američkih dolara. Osim Yahooa, to je obuhvaćalo i povezane medijske tvrtke poput web odredišta s tehnološkim vijestima Engadget.

Yahoo je nekad bio među prvim ulagačima u Alibabu, danas diva kineske digitalne trgovine. Pola su svog udjela prodali za 7,1 mlrd. USD, od čega je tri mlrd. USD isplaćeno dioničarima, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next