Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tvrtka Bugatti Rimac d.o.o. započela s poslovanjem Istaknuto

Tvrtka Bugatti Rimac d.o.o. započela s poslovanjem

Rimac Automobili i Bugatti počinju s radom u sklopu novoosnovane tvrtke Bugatti Rimac d.o.o. Osnivanje nove tvrtke koja ujedinjuje dvije marke podupire proizvođač sportskih automobila Porsche AG i jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu te dosadašnji vlasnik Bugattija – Volkswagen AG.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar Bugatti Rimac s 55 posto udjela. Mate Rimac će zadržati svoj udio u Rimac Grupi na 35%, Porsche na 22%, Hyundai Motor Groupa na 11% i ostali ulagači na 32%.
Razvoj i proizvodnja baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih komponenti za električna vozila visokih performansi po kojima je Rimac poznat i kojemu vjeruju mnogi proizvođači automobila bit će odvojen u novu cjelinu – Rimac Technology, koja će biti u 100%-tnom vlasništvu Rimac Grupe.

"Bugatti Rimac kombinira jedinstvenost dvaju automobilskih i tehnoloških pionira. Poduzetnički pristup i tehnička stručnost Rimac Automobila te inovacije u sferi električnih vozila visokih performansi, zajedno sa Bugattijevim 112-godišnjim nasljeđem u dizajnu i inženjeringu te proizvodnji nekih od najpoznatijih svjetskih hiperautomobila, sada su spojeni u vodećoj tvrtki za hiperautomobile. Porsche će imati ulogu strateškog partnera te imenuje dva člana nadzornog odbora: Olivera Blumea, Predsjednika Porsche AG-a i Lutza Meschkea, Zamjenika Predsjednika i Financijskog Direktora Porsche AG-a", navodi tvrtka Rimac Automobili u svojem medijskom priopćenju.

Globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalazi se u dosadašnjem sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji, na periferiji Zagreba, ali će s vremenom prijeći u nedavno najavljeni Rimac Campus, vrijedan više od 200 milijuna eura, na 200.000 m2, u izgradnji u Svetoj Nedelji, koji će također biti dom Rimac Technologya.

Rimac Group Shareholder Structure 1 1

Budući da je gradnja započela, zajedničko istraživanje i razvoj budućih hiperautomobila Rimac Automobili i Bugatti u konačnici će se odvijati u Rimac Campusu – koji bi trebao biti otvoren 2023. godine. Bugatti Rimac u sklopu nove kompanije počinje poslovati s 435 zaposlenika, od kojih će 300 imati sjedište u Svetoj Nedelji, a 135 u Molsheimu u Francuskoj. Osim toga, 180 ljudi na lokaciji Bugatti Engineeringa u Wolfsburgu podržat će novu tvrtku, od kojih će dio biti integriran u Bugatti Rimac ured u Njemačkoj. Rimac Technology će imati preko 900 zaposlenika. Rimac Grupa time će se sastojati od preko 1.300 zaposlenika na različitim lokacijama.

Novi upravni odbor Bugatti Rimac kompanije imenuje Christophea Piochona za glavnog direktora za operacije (COO). Ranije je obnašao dužnost generalnog direktora u Bugattiju i jamči nastavak operacija u tvornici u Molsheimu, a Larissa Fleischer postaje financijska direktorica (CFO). Prethodno je bila voditeljica kontrolinga u Porscheu u područjima digitalizacije i razvoja novih poslovnih modela.
Emilio Scervo imenovan je glavnim tehnološkim direktorom (CTO), a prethodno je obnašao istu poziciju u Rimac Automobilima, gdje se pridružio nakon bogate karijere kao tehnički direktor u Aston Martinu, McLarenu, Mercedes AMG-u i Ferrariju.

Rimac Automobili i Bugatti nastavit će raditi kao zasebni brendovi i proizvođači, zadržavajući svoje proizvodne pogone u Zagrebu i Molsheimu, kao i distribucijske kanale.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next