Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TSMC rastao zbog veće potražnje, kriza čipova neće završiti u 2022. Istaknuto

TSMC rastao zbog veće potražnje, kriza čipova neće završiti u 2022.

Tajvanski proizvođač čipova TSMC potvrdio je kako namjerava izgraditi novu tvornicu u Japanu.

Ta je tvrtka najveći svjetski proizvođač čipova po narudžbi i ključan dobavljač za Apple.

Novi pogon u Japanu, o kojem smo već pisali, koristit će stariju tehnologiju proizvodnje čipova kako bi zadovoljio veliku potražnju za takvim proizvodima među proizvođačima automobila i tehnološkim tvrtkama.

S radom bi trebao početi tek krajem 2024. godine, tako da neće u skorije vrijeme olakšati akutnu nestašicu čipova na globalnoj razini zbog koje je smanjena proizvodnja automobila, a posljedice su osjetili i proizvođači pametnih telefona, laptopa i potrošačke elektronike.

Plan o proširenju proizvodnje treba još dobiti odobrenje upravnog odbora TSMC-a. Zasad još nije poznato koliko će točno biti potrošeno na njegovu izgradnju (bilo je govora o sedam milijardi američkih dolara), kao ni koliki će biti proizvodni kapaciteti.

Nadmašili očekivanja analitičara

Zahvaljujući visokoj razini potražnje za čipovima za internet stvari, pametne telefone i automobile TSMC je ostvario neto zaradu od 5,56 mlrd. USD u razdoblju od srpnja do rujna ove godine. To je značajno više nego što su analitičari očekivali i 13,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, piše Reuters.

Prihod je rastao za 22,6 posto na 14,88 mlrd. USD, što je u skladu s prethodno iznesenim očekivanjima. U zadnjem bi kvartalu mogao iznositi 15,4 do 15,7 mlrd. USD, više nego prognoziranih 12,68 mlrd. USD.

U toj tvrtci očekuju visoku razinu popunjenosti kapaciteta ne samo do kraja ove godine, već i tijekom cijele 2022. Obećali su kako će formiranju cijena pristupiti strateški, a ne oportunistički iskoristiti krizu nastalu zbog globalne nestašice poluvodiča.

Prognozirali su kako će do kraja godine rasti za 24 posto (umjesto prethodno najavljenih 20 posto), dok bi dugoročno gledano njihove bruto marže mogle porasti za 50 i više posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next