Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sony, TSMC i japanska vlada grade novu tvornicu čipova Istaknuto

Sony, TSMC i japanska vlada grade novu tvornicu čipova

Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC) i Sony razmatraju mogućnost zajedničke gradnje tvornice poluvodiča na zapadu Japana.

Ukupna vrijednost ove investicije bila bi sedam milijardi američkih dolara. Do pola tog iznosa trebala bi platiti japanska vlada. Nova tvornica proizvodit će poluvodiče koje se koristi u senzorima slike, čipove za automobile i druge proizvode. S radom bi trebala početi 2024. godine.

U posao bi se trebao uključiti i Denso, najveći japanski proizvođač dijelova za automobile, koji bi trebao biti zadužen za postavljanje opreme na lokaciji buduće tvornice. Njihov je cilj osigurati stabilne zalihe procesora za ugradnju u vozila.

Sony bi također trebao preuzeti manjinski udio u novoj tvrtci koja će upravljati tvornicom smještenom u prefekturi Kumamoto na zemljištu u njihovom vlasništvu, uz pogon u kojem nastaju senzori slike.

Japan se nada oživljavanju zapostavljene proizvodnje

Trebala bi to biti prva TMSC-ova tvornica procesora u Japanu. Proizvođači čipova u toj državi odustali su od masovnog razvoja procesora tijekom drugog desetljeća 21. stoljeća. Okrenuli su se umjesto toga tvrtkama kao što je TSMC.

Izravna investicija te tvrtke, nadaju se u Japanu, mogla bi ponovno oživjeti proizvodnju tih elektroničkih komponenti u toj državi, piše Nikkei Asia. Japanska vlada sve je zabrinutija zbog stabilnosti lanaca opskrbe. Ne samo zbog nestašice čipova već i rasta napetosti u Tajvanskom tjesnacu.

Planovi o izgradnji novog pogona dolaze u vrijeme dosad neviđene nestašice čipova na globalnoj razini i prekida opskrbnih lanaca. Sjedinjene Američke Države i Europska unija također nastoje razviti proizvodnju poluvodiča na domaćem terenu zbog nacionalne sigurnosti.

U SAD-u su ranije ove godine donijeli zakon koji predviđa podršku od 52 mlrd. USD za istraživanje, razvoj i proizvodnju poluvodiča.

EU je najavila donošenje Zakona o čipovima, koji bi trebao povezati europske kapacitet istraživanje i razvoj, dizajniranje i testiranje, kao i koordinirati ulaganja na razini EU i pojedinih njenih članica kako bi se poboljšala Unijina samodostatnost u ovom segmentu.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next