Biz Tech web portal powered by vidi logo2

E-cigarete po prvi put su dobile zeleno svjetlo američke regulatorne agencije Istaknuto

E-cigarete po prvi put su dobile zeleno svjetlo američke regulatorne agencije

Američko regulatorno tijelo Food and Drug Administration (FDA) po prvi je put dalo odobrenje e-cigaretama.

Odobrenje je izdano tvrtci R.J. Reynolds za tri proizvoda iz linije Vuse. Taj je brend u nedavno provedenom istraživanju približno deset posto američkih srednjoškolaca navelo kao onaj kojeg redovno koriste.

Iako je time dozvoljena prodaja na području Sjedinjenih Američkih Država, iz FDA su upozorili kako to ne znači da je riječ o sigurnim proizvodima ili proizvodima koje FDA podržava. "Svi su duhanski proizvodi štetni i potiču ovisnost. Ako ih ne koristite ne biste to ni počeli činiti", navedeno je u izjavi FDA.

Slično je odobrenje uskraćeno za deset proizvoda s okusima, ali nije naznačeno o kojim se proizvodima radi.

Tri puta veća doza nikotina

Odobreni proizvodi su s aromom duhana, pa se smatra kako će biti manje privlačni djeci i tinejdžerima već će više biti korišteni kako bi pušači smanjili štetan utjecaj cigareta na njihovo zdravlje. Maloprije spomenuto istraživanje pokazalo je kako većina mladih koji koriste elektroničke proizvode za unos nikotina u organizam počinju s okusima kao što su voće, menta ili slatkiši.

Na izdavanje odobrenja gleda se kao na važan korak prema pokretanju postupka procjene za sve duhanske proizvode ovog tipa. Dosad ih se toleriralo na tržištu, ali nisu imali službeno odobrenje FDA.

No, kritičari upozoravaju kako odobreni proizvodi sadrže tri puta veću koncentraciju duhana od dozvoljene u Kanadi, Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, zbog čega su potencijalni korisnici izloženi nepotrebnom riziku stvaranja ovisnosti.

U FDA su naglasili kako će pozorno pratiti načine na koje će ovi proizvodi biti oglašavani na radiju, televiziji i u digitalnim medijima. Spremni su, kažu, poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko dođe do naglog porasta korištenja e-cigareta među mladima i drugim skupinama koje ih dosad nisu koristile, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next