Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Novo cjepivo protiv koronavirusa već od ovog ljeta? Istaknuto

Novo cjepivo protiv koronavirusa već od ovog ljeta?

Novo izdanje cjepiva protiv koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 temelji se na dobro poznatoj tehnologiji i ne zahtjeva posebno hlađenje.

Cjepiva obično funkcioniraju tako što imunosnom sustavu pokažu nešto što izgleda kao virus, ali u stvari nije, kako bi organizam mogao pripremiti antitijela kad se nađe sučen sa stvarnim nametnikom.

U slučaju koronavirusa koji je uzročnik bolesti COVID-19 cjepiva koja proizvode Johnson&Johnson, Moderna i Pfizer temelje na jednoj od bjelančevina u šiljcima virusa. Točnije, sadrže genetske instrukcije na koje tijelo treba reagirati proizvodnjom odgovarajuće bjelančevine.

Novo cjepivo sadrži te bjelančevine, kao i sredstva koja potiču rad imunosnog sustava kako bi bilo što učinkovitije. Na sličan način funkcioniraju postojeća cjepiva protiv hepatitisa B i hripavca.

Čini se kako bi novo cjepivo prva mogla ponuditi biotehnološka tvrtka Novavax, koja upravo završava masovna testiranja na desecima tisuća dobrovoljaca u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Očekuje se kako bi tijekom trećeg tromjesječja ove godine mogli zatražiti odobrenje za puštanje proizvoda na tržišta u Europi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

U proizvodnju uključene i - biljke

Uz ogromne posude za uzgoj stanica u laboratorijima, piše NPR, za proizvodnju potrebne bjelančevine koriste se i biljke u staklenicima. U tvrtci Medicago su u tu svrhu modificirali biljke srodne duhanu kako bi proizvodile lipidne ovojnice koje sadrže potrebne genetičke instrukcije. Konačni proizvod izgleda kao virus, ali ne može izazvati bolest u organizmu.

Na sličan su se pristup odlučili i u farmaceutskom divu Sanofiju. Još su krajem prošle godine pripremali veliko testiranje, ali je proces usporila greška u koracima. Naime, testnim su subjektima davali deset puta manju dozu od potrebne (jedan umjesto 10 mikrograma).
Nakon što su riješili problem nastavljaju s testiranjima učinkovitosti.

Ipak, kako bi bilo koje cjepivo bilo učinkovito potrebna je visoka razina procijepljenosti stanovništva.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next