Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Internet of Things i transformacija obrazovanja

Internet of Things i transformacija obrazovanja

Jedna od nadolazećih tehnologija koja pokazuje ogroman potencijal je i internet stvari. Internet stvari je naziv za povezive uređaje koji dolaze s različitim senzorima za skupljanje podataka. Najavljivan kao internet revolucija, ovaj tip interneta spaja do sad nezamislive ideje poput pametne kuće, pametni automobil, pametne igračke i tako dalje. Na konferenciji Mobility Daya jedno predavanje dotaklo se te teme i njezine budućnosti. 

Jelena Miodragović u predavanju "Internet of Things - Budućnost koja je već počela" natuknula je zanimljive primjene ove popularne tehnologije: čipiranu kravu, pametnu loptu, Nest termostat... U live demou demonstrirala je rad custom termometra i tweakala kod u Arduino IDE sučelju. Jelena je aktivna članica Microsoft Community-a i osnovala je korisničku grupu STC ETFBL na Elektrotehničkom fakultetu, a najveću korist IoT-a u budućnosti vidi u ovih 5 grana: pomoć u kriznim situacijama, pametnim gradovima, upravljanju infrastrukturom, upravljanju energijom te medicinskim sustavima. O Internetu stvari smo opširno pisali u časopisu Vidi, broj 233/234, kolovoz/rujan 2015.

Osim Jeleninog, posjetili smo i predavanje koje se ticalo implementacije i transformacije tehnologije u obrazovanju. -Naime, tehnologija ne rješava probleme u obrazovanju sama po sebi, no može biti vrlo koristan i poticajan alat u podučavanju, demonstrirala je Lidija Kralj u svom predavanju "Transformacija obrazovanja - hočemo li zakoračiti?". Uz pomoć Office Mixa, GeoGebre i aktivne podrške u obliku preporuka programa, jasnih očekivanja i savjeta, njezini učenici sami stvaraju sadržaj, dobivaju dio kontrole nad time što uče, razvijaju organizacijske i prezentacijske vještine te dijele znanje sa vršnjacima online. Lidija Kralj je tijekom godina podučavanja uz ove alate došla do zaključka da ovakav način podučavanja potiče kreativnost, zaslužan je za bolje rezultate učenika s poteškoćama te doprinosi uravnoteženosti testiranja.

na vrh članka