Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel objavio gubitke u 2015. godini

Ilustracija, izvor: Flickr Ilustracija, izvor: Flickr

Jedna od najvećih i najbogatijih svjetskih računalnih kompanija, Intel, je sredinom siječnja objavila financijske rezultate za 2015. godinu, koji su većinom u padu u odnosu na 2014. godinu. Usprkos tome, zadržali su jedno od vodećih mjesta na tržištu računalne tehnologije, ali i održivog poslovanja te brige za tehnološku zajednicu. Osim Skylakea i mnoge druge perjanice svoje tehnologije, dobili su hvalospjeve publike i kritike na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu. Uz nova izdanja svoje tehnologije, Intel je aktivan u promicanju obrazovanja u STEM područjima znanosti te u podupiranju različitosti pri zapošljavanju, a osobitu su pozornost posvetili udjelu žena u IT-u. 

2015. godine su imali 55,4 milijarde američkih dolara prihoda, operativnu dobit od 14 milijardi, neto prihode od 11,4 milijarde te EPS od 2,33 milijarde američkih dolara. Uz to, tvrtka je zaradila oko 19 milijardi operativne dobiti u gotovini, isplatila dividende u vrijednosti od 4,6 milijardi te potrošila 3 milijarde američkih dolara na otkup 96 milijuna vlastitih dionica, navodi službeno izvješće

U odnosu na 2014. godinu, prihodi su im pali za 1%, operativna dobit za čak 9%, neto dobit za 2%, prihodi od R&D odjela 2%, dok je jedino zarada po dionici narasla za 1%.

Predviđanja za 2016. godinu se ne razlikuju puno od rezultata prošle godine, a preostaje samo vidjeti što će novo Intel napraviti i koliko će to krajnjim kupcima i investitorima biti zanimljivo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next