Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Njemačka će prisiliti Facebook da ukine "friend finder"?

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Opcija "friend finder" dostupna preko Facebooka omogućuje ovoj društvenoj mreži da pregleda sve vaše kontakte, bili oni u e-mailu ili telefonskom imeniku, te pošalje pozivnicu za Facebook onima koji slučajno nemaju tu mrežu instaliranu. Udruzi njemačkih federacija potrošača se ova opcija nikako nije svidjela jer su smatrali da Facebook krši pravila poštenog tržišnog natjecanja, pa su 2010. podnijeli tužbu. Sudovi u Berlinu su 2012. i 2014. presudili u njihovu korist, i odlučili da Facebookova opcija zvanja prijatelja zaista krši njemačke zakone o privatnosti i poštenoj tržišnoj utakmici. 

Odluke berlinških sudova ovih je dana potvrdio vrhovni sud u Njemačkoj, te zaključio da je "friend finder" u Njemačkoj protuzakonit. Objasnili su da se Facebook njome služi kao marketinškim oruđem, jer navodi korisnike da zovu svoje prijatelje na ovu mrežu čime im rade promociju - potpuno besplatno, a vjerujemo i nesvjesno.

Osim navedenog, sud smatra da Facebook nije dovoljno detaljno obavijestio svoje korisnike na koje sve načine koristi podatke s njihovih kontakt listi.

Još uvijek nije odlučeno što će se dogoditi s "friend finderom" i hoće li ga najveća društvena mreža na svijetu morati ukinuti za stanovnike Njemačke. Uz to, ovdje se ne radi samo o Facebooku, obzirom da "slični servisi koriste ovu formu oglašavanja kako bi došli do novih korisnika, pa će vjerojatno morati razmisliti o daljnjem poslovanju na taj način," smatra Klaus Mueller, direktor njemačke federacije potrošača, piše Reuters

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next